OM wil “IKEA-proef” met haar moordverdachte

In hoger beroep heeft de advocaat-generaal in Den Bosch voorgesteld nader onderzoek te doen naar de gevonden haar van Jos de G. op de jas van de in 1995 omgebrachte Eindhovense tiener Nicole van den Hurk. De G. is veroordeeld voor verkrachting van het meisje maar door de rechtbank vrijgesproken van doodslag.

Bewijs

IKEA test met impact-proeven die duizenden keren worden herhaald de stevigheid van stoelen en banken. In die geest wil het Openbaar Ministerie het gerechtshof inzicht geven hoe lang een haar op een jas kon blijven liggen, aldus het Eindhovens Dagblad. Het Openbaar Ministerie vindt de haar op de jas van Nicole een cruciaal element in het bewijs dat het meisje direct na haar verkrachting is gedood door de De G.. Zijn advocaat bestrijdt dat. Hij betoogde dat een bij het slachtoffer aangetroffen haar niets over een misdrijf zegt.

Het is moeilijk voor het Openbaar Ministerie om doodslag te bewijzen. De rechtbank vond verklaringen van mede-tbs’ers daarover niet betrouwbaar genoeg. De G. ontkent overigens ook de verkrachting, hoewel hij daarvoor een reputatie heeft en er ook sperma van hem op het meisje is gevonden.

Nicole van den Hurk werd in 1995 gevonden in de bossen nadat ze enige tijd vermist was geweest.

Schaamhaar

Dat bleek vrijdag tijdens een regiezitting bij het gerechtshof in Den Bosch. Zowel de advocaat van Jos de G. als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep. Er volgt ook nog nader onderzoek naar de vraag of de haar een schaamhaar was of niet.

Het hof beslist pas over twee weken over alle verzoeken. Op 30 mei volgt weer een regiezitting.