OM wil reclassering niet vervolgen

Het Openbaar Ministerie wil de reclassering in de zaak Volkert van der Graaf niet vervolgen. Dat heeft advocaat Willem Jebbink aan Crimesite laten weten. Van der Graaf had in september 2015 aangifte gedaan tegen de Reclassering wegens smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht. 

Vorige week maakte Jebbink bekend dat het OM nog steeds geen inhoudelijke reactie had gegeven op de aangifte van Van der Graaf en dat hij een artikel 12-procedure was gestart. Met een dergelijke procedure heeft iemand de mogelijkheid zich te beklagen tegen een beslissing van de officier van justitie om niet tot strafvervolging over te gaan. Jebbink laat aan Crimesite weten dat hij deze procedure voortzet.

Communicatiefout

Gisteren ontving Jebbink pas de reactie van het OM op de aangifte van Van der Graaf in september 2015, waarin het bekend maakte niet tot vervolging van de Reclassering over te gaan. Volgens een woordvoerder van het OM-Oost Nederland tegenover nu.nl was er sprake geweest van een communicatiefout: ‘De brief is bij ons in september 2015 binnengekomen. Onze reactie was medio oktober klaar, maar door een fout in de interne communicatie is de brief nooit verzonden naar de advocaat.’ Nadat Jebbink de publiciteit had gezocht werd de brief vrijdag jl alsnog verstuurd.

Brandpunt-Reporter

Van der Graaf had aangifte gedaan tegen de Reclassering omdat zij in een uitzending van Brandpunt-Reporter informatie had gegeven over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.