OM: Zeven jaar cel voor internetdrugdealer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 47-jarige man uit Woerden zeven jaar cel geëist voor internationale handel in wapens en drugs op online marktplaatsen. Tegen een 22-jarige man uit Enschede is vijf jaar geëist. Tegen de overige vier verdachten zijn straffen van 80 uur werkstraf tot drie jaar cel door het OM geëist.

Commodore

Op 21 februari 2013 werd onder de naam Commodore een strafrechtelijk onderzoek opgestart door het OM. In het onderzoek werd gekeken naar drugshandel op internet via marktplaatsen als Blackmarket Reloaded (BMR) en Silk Road. Daaruit bleek dat er via deze netwerken op professionele wijze onder andere een grote diversiteit aan drugs en wapens werd aangeboden door verschillende verkopers.

Deze marktplaatsen waren niet via het ‘normale’ internet te vinden maar via het ‘dark web’. Om daar gebruik van te maken, moeten gebruikers zich via het TOR-netwerk toegang verschaffen. Hierdoor is het voor de kopers en verkopers mogelijk om volledig anoniem te handelen.

BMR

De Woerdenaar verkocht vermoedelijk zijn ‘goederen’ via BMR. Hij wordt ervan verdacht heroïne, cocaïne, speed, xtc en hasj aan te hebben geboden. Om de handelaren uit de anonimiteit te krijgen, heeft de politie gebruik gemaakt van infiltranten. Een van hen heeft online contact gelegd met de man uit Woerden en een vertrouwensband opgebouwd.

 Door een ontmoeting in het echte leven heeft de politie de identiteit van de verdachte kunnen achterhalen. In verschillende gesprekken heeft hij aan de agent verteld wat zijn rol was in het netwerk. Hij vertelde dat hij mdma, speed, cocaïne en xtc heeft verkocht en verstuurd naar verschillende landen.

Pseudokopen

Om duidelijk te krijgen of de verdachten daadwerkelijk handelden in verdovende middelen heeft de politie zogenoemde pseudokopen gedaan. De man uit Woerden had de infiltrant laten weten dat hij ‘Mortal Combats’ verkocht. Op dat moment waren het de beste xtc-pillen die er te koop waren. Als de infiltrant 1000 pillen afnam, kostten ze 2 euro per pil. Met instemming van het OM mocht de infiltrant overgaan tot de aankoop. Hij bestelde 1000 pillen. Drie dagen later werden de pillen geleverd door de verdachte.

Veiling

De 22-jarige man uit Enschede organiseerde op 12 en 21 november 2013 een online veiling waar vuurwapens gekocht konden worden. De infiltrant deed aan de veiling mee en onderhandelde over de aan te kopen wapens en de prijs van de wapens met munitie.

Op 10 december 2013 werden de wapens door een 32-jarige medeverdachte bij de McDonalds in Holten in ruil voor 710 euro overgedragen aan de politie-infiltrant.

Huurmoord

Een van de undercoveragenten kreeg van de 47-jarige verdachte het verzoek om ‘iemand naar de andere wereld te brengen’. Het doelwit zou afgeperst en daarna omgelegd moeten worden. De agent reageerde hierop door de man te verzekeren van het feit dat als hij dit echt wilde, dat hij dan een aanbetaling moest doen. De verdachte heeft 500 euro aanbetaald voor de moord.

Aanhouding

De Woerdenaar is in oktober 2013 aangehouden toen hij onderweg was naar Duitsland met 1,5 kilo hasj, drie kilo speed, 1,5 kilo xtc-pillen en 40 gram cocaïne. In februari van dit jaar is hij in zijn cel opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de illegale handel op internet en een poging tot uitlokking van een moord.

Nieuwe marktplaats

De FBI haalde in oktober 2013 Silk Road offline, veel gebruikers stapten toen over naar Black Market Reloaded maar deze site kon de toestroom van bezoekers niet aan en ging op 23 december 2013 offline. Op een ondergronds forum werd na het offline gaan van de sites verteld dat er een nieuwe marktplaats in de maak was; Utopia.

Vermoedelijk is Utopia in handen geweest twee mannen van dertig uit Nederland en een 22-jarige man uit Duitsland. Het OM is van mening dat ze actief bezig zijn geweest bij het bouwen, beheren en onderhouden van de website. In het verlengde zijn ze zo volgens het OM actief geweest in het bevorderen van de verkoop van illegale goederen zoals vuurwapens en verdovende middelen.

 

Op 9 oktober doet de rechtbank in Utrecht uitspraak in deze zaak.