Onderzoek Demmink dreigt dood te bloeden

Het onderzoek rond Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, naar de verkrachting van twee minderjarige jongens in Turkije dreigt na een jaar dood te bloeden. De Turkse autoriteiten hebben onlangs opnieuw geweigerd om getuigen in Turkije te verhoren.

Woordvoerders van het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris zeggen tegen NRC Handelsblad dat het onderzoek inderdaad op een dood spoor is beland. De Turken willen niet aan het onderzoek meewerken omdat de verdenkingen over verkrachting uit 1995 stammen, en inmiddels verjaard zouden zijn.

Yolande Wijnnobel, rechter-commissaris in Den Haag, bracht in oktober nog een bezoek aan Turkije om de autoriteiten over te halen toch mee te werken. Daarnaast zijn twee schriftelijke rechtshulpverzoeken ingediend, maar de Turken houden voet bij stuk.

Baybasin

Een woordvoerder zegt dat de rechter-commissaris nog een poging wil doen om de Turken toch over te halen mee te werken. Ze zal daarom nog eens afreizen naar Turkije.

Adèle van der Plas, die de twee mannen bijstaat die zeggen te zijn verkracht door Demmink, zegt dat Nederland een ‘geheime overeenkomst’ heeft gesloten met Turkije, en willen de autoriteiten daarom niet meewerken. De overeenkomst zou rond de Koerdische vrijheidsstrijder Baybasin draaien: omdat hij in Nederland is veroordeeld, zwijgen de Turken over Demmink, aldus de advocate in NRC.