‘Onderzoek: drie politiechefs moeten werk neerleggen’

Volgens NRC-Handelsblad moeten drie politiechefs van de landelijke eenheid hun functie neerleggen. Bij de landelijke politie loopt een onderzoek naar de afdeling die belast is met internationale informatie-uitwisseling.

Onderzoeken

De drie chefs spelen een rol in de problematiek van interne onrust en spanningen binnen het korps. Bij hun dienst (Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum (LIRC) in Zoetermeer) is het personeel donderdagmiddag door de tweede man van de landelijke eenheid, Willem Woelders, geïnformeerd over het wegsturen van de leidinggevenden. Er liep al een onderzoek van de Nationale Politie naar de affaire. Sinds januari doet ook de Inspectie Veiligheid en Justitie onder leiding van inspecteur-generaal Henk Korvinus onderzoek.

Informanten

Eind vorig jaar werd al bekend dat er een hoogoplopende vertrouwenscrisis speelt tussen politieagenten van de inlichtingendienst van landelijke eenheid, de dienst die gaat over zware misdaad en terrorisme. Er zijn vijftien klachten van agenten over onprofessioneel omgaan met bronnen, vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik en gesjoemel. De agenten zullen op een geheime locatie worden gehoord.

Ook zouden twee informanten om het leven zijn gekomen omdat hun identiteit uitlekte naar de onderwereld. Verder zou een criminele bron een baan hebben gekregen bij de toenmalige Nationale Recherche.