Onderzoek dubbele moord Bonaire heropend

De dubbele moord op de broers Lisandro en Wendell Martis op Bonaire wordt heropend. Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof donderdag besloten. Er zal nader onderzoek worden gedaan onder leiding van een officier van justitie en door rechercheurs die geen binding hebben met de zaak of Bonaire. Nozai Thomas (foto, 26) en Kabes Melaan (34) werden veroordeeld voor de dubbele moord, maar zij zijn vrijwel zeker onschuldig.

(Foto: Telegraaf.nl)

In juli 2005 vindt een visser op een afgelegen strand op Bonaire de lichamen van twee mannen die door het hoofd zijn geschoten. Het gaat om de horecamedewerker Lisandro Martis en zijn jongere broer, bouwvakker Wendell Martis. De dag voor de vondst is de auto van de broers gevonden. De vier wielen zijnverdwenen en de auto is gesloopt.

In de maanden voor de moorden zijn Lisandro en Wendell stelselmatig bedreigd door de crimineel Macho Wanga, wiens ex-vriendin mogelijk een relatie had met een van de broers. Wanga wordt opgepakt en bekent na enkele dagen verhoor de broers Martis te hebben vermoord. Hij legt meer dan twintig verschillende verklaringen af over hoe de moord is gepleegd. 

Naar aanleiding van dit verhoor worden eind augustus 2005 twee nieuwe aanhoudingen verricht: Nozai Thomas en Andy Melaan worden opgepakt. Thomas bekent na 13 uur verhoor medeplichtig te zijn geweest aan de moorden. Zijn bekentenis klopt niet met de feiten en de volgende dag trekt hij zijn bekentenis weer in.

Ook Andy Melaan wordt onder grote druk gezet, maar hij blijft ontkennen dat hij iets met de zaak heeft te maken. Desondanks wordt Andy Melaan tot 24 jaar en Nozai Thomas tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Uiteindelijk heeft advocaat Geert-Jan Knoops de zaak in behandeling genomen. Enkele maanden geleden diende hij een herzieninsgverzoek in bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Die besloot dat er inderdaad nieuw onderzoek komt, dat op 31 januari 2013 afgerond moet zijn. De gevangenisstraf van Andy Melaan, die in tegenstelling tot Nozai Thomas inmiddels niet is vrijgelaten, wordt niet opgeschort.

Voor meer informatie, zie Waarheidsvinding

Lees ook:

‘Dwaling op Bonaire, bizarre rol NL justitie’

Justitie geeft fout in moordzaak Bonaire toe