Onderzoek geluid na dodelijke ripdeal

De advocaten van de 33-jarige Ghoulam A. willen dat er onderzoek gedaan wordt naar het geluid van de schoten die gelost zijn na een ripdeal op de Falklanddreef in Utrecht op 15 juli 2012. Het gerechtshof in Arnhem buigt zich over deze zaak. A. werd in mei van dit jaar veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor doodslag. Twee Amsterdammers werden veroordeeld tot zes en drie jaar gevangenisstraf.

De 32-jarige hoofdverdachte uit Utrecht is naast doodslag ook veroordeeld tot twee keer poging doodslag op de twee Amsterdammers.

Op 15 juli 2012 reizen drie Amsterdammers naar Utrecht voor een drugsdeal. Eenmaal in een flatwoning aan de Falklanddreef besluiten ze de mannen uit Utrecht te rippen van een aantal kilo’s hasj. Buiten de woning staat hoofdverdachte A. te wachten in de auto en als hij de Amsterdammers met de tas vol hasj naar buiten ziet komen, ontstaat er een schietpartij.

Bij de schietpartij kwam een 20-jarige kameraad van de Amsterdammers om het leven. Alle verdachten zeiden in eerste aanleg in de rechtbank in Utrecht te hebben gehandeld uit noodweer. De grote vraag in deze zaak is: Wie schoot er als eerste? Matthijs van Dam, advocaat van A. namens het kantoor van de bekende strafpleiter Jan-Hein Kuijpers, heeft om onderzoek naar het geluid van de schoten gevraagd. Volgens getuigen zou er namelijk eerst een zachte knal gehoord zijn en daarna pas harde knallen. Dat zou erop moeten wijzen dat A. niet als eerste schoot omdat hij een zwaarder kaliber wapen had dan de Amsterdammers.

Ook wil de verdediging van A. dat er reconstructie wordt gemaakt op het plaats delict aan de Falklanddreef in Utrecht. De volgende zitting voor het gerechtshof in Arnhem staat gepland op dinsdag 3 december. Mogelijk wordt de zaak dan inhoudelijk behandeld.

Lees ook:

Wie schoot eerst bij dodelijke ripdeal Utrecht?

Forse strafeisen na dodelijke ripdeal