Onderzoek “Kipsaté” in december voor de rechter

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat vijf mannen vervolgen die zich bezig zouden hebben gehouden met grootschalige wapenhandel. Eén van de verdachten is Brabander Jan B.. De inhoudelijke behandeling is in december.

Dna-profiel

De verdenkingen zijn wapenhandel in vereniging en deelname aan een criminele organisatie. AT5 was dinsdagochtend bij een pro forma-zitting tegen één van de verdachten, Wilhelm van H.. Justitie kreeg Van H. in beeld in het onderzoek naar de moorden in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Zijn dna-profiel komt overeen met een dna-spoor dat is gevonden op een patroonhouder, die is aangetroffen in een woning aan de Van Hogendorpstraat.

Schuiladres

Dat huis was een schuiladres van Staatsliedenbuurt-verdachte Adil A. In die woning lagen ook twee Kalasjnikov AK-47 geweren gevonden. Het onderzoek naar Adil A. en Anouar heet Ebetsu, dat naar Van H. heet Ebetsu II. Door het afluisteren van de telefoon van Wilhelm van H. kwam de politie op het spoor van vier andere verdachten. Op 16 maart van dit jaar is hij aangehouden. Op 24 en 26 augustus werden de andere verdachten opgepakt. Bij een huiszoeking bij Van H. aan de Wittenburgerkade in Amsterdam trof men twaalf geweren aan.

Jan B.

Een andere verdachte is volgens justitie de Brabantse autohandelaar Jan B. uit Hulten, die begin dit jaar is opgepakt. Bij doorzoekingen vond de politie eind mei tientallen handgranaten, pistolen en duizenden patronen voor aanvalsgeweren.

De zaak van de vijf verdachten heet Kipsaté.

Zie ook:

Vingerafdruk op wapen in zaak Staatsliedenbuurt

Vier arrestaties om wapenvondsten

‘Geen link Jan B. met moorden’

Cel wapenhandelaar Jan B. doorzocht