Onthoofding als vorm van terreur (UPDATE)

De onthoofding van een slachtoffer is in de liquidatiegolf in Amsterdam een nieuwtje. In het Turkse criminele milieu is het in het verleden wel voorgekomen, bijvoorbeeld in de zaak van de Brielse moorden. Het fenomeen is de laatste jaren bekend vanuit IS maar vooral vanuit de strijd tussen Mexicaanse drugskartels.

De zaak van de Brielse moorden betrof een conflict in het Turkse milieu over de heroïnehandel in Nederland. De politie verdacht de drie slachtoffers ook van een serie moorden. Op 6 maart 1992 werden in het riet bij het Brielse Meer de drie verkoolde lichamen gevonden. De moordenaar(s) hadden de moeite genomen de hoofden af te hakken. Die hoofden stonden netjes op een rijtje tussen de rietstengels.

Hoofden op de dansvloer

In Mexico kwam de oorlog tegen drugskartels door Mexicaanse krijgsmacht en ook de strijd tussen kartels onderling tussen 2007 en 2012 tot een hoogtepunt. Geschat wordt dat tussen die jaren ruim 1300 mensen zijn onthoofd. In 2006 gooiden onbekenden ’s nachts op de dansvloer van een bar vijf afgehakte mensenhoofden over de vloer nadat ze eerst schietend binnen waren gekomen. Het was een boodschap dat de bewuste criminele organisatie zich door niets zou laten stoppen. Op een achtergelaten pamflet stond ook te lezen dat de groep met ‘goddelijke rechtvaardigheid’ zijn daden zei uit te voeren. Dat was een actie van La Familia maar later waren het in Mexico vooral Los Zetas die afgehakte hoofden als vorm van terreur gebruikte. In December 2005 stelde deze groep de hoofden van vijf politiemensen ten toon op straat in de badplaats Acapulco.

Kaibiles

Voor 2006 gebeurde het eigenlijk niet op grote schaal in de Mexicaanse georganiseerde misdaad
en ook niet in andere landen in Latijns-Amerika. Er zijn criminologen in Mexico geweest die hebben gesteld dat de Mexicaanse groepen de methodiek hebben gekopieerd van Al Qaida.

Andere deskundigen wijzen erop dat onthoofden in de pre-Colombiaanse tijd al bij indianen als de Mayas gebruikelijk was. Zij zagen onthoofden als een symbool van complete dominantie over hun tegenstanders. Ook werd het in vruchtbaarheidsrituelen van Indianen soms toegepast.

In recentere tijden waren het Kaibiles (foto rechts), een speciale eenheid van de Guatemalteekse landmacht, die in de jaren tachtig bij terreuracties tegen de boerenbevolking soms overging tot onthoofden. Sommige ex-Kabiles sloten zich later aan bij de Mexicaanse Zeta’s.