Ontnemingsvordering van 58,5 mio toegewezen

De Surinaamse zakenman Bhagwandath Parmessar moet aan de Staat 58,5 miljoen euro aan crimineel verworven vermogen betalen. Parmessar was veroordeeld in de Ficuszaak, een coke-zaak uit 2004.

89 miljoen

De vordering van het Openbaar Ministerie was aanvankelijk 98 miljoen euro maar een directe betrokkenheid bij smokkel van cocaïne kon niet worden bewezen zodat die werd teruggebracht naar 89 miljoen euro. Parmessar was veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor deelname aan een criminele organisatie, fraude en het witwassen van crimineel verdiend geld.

Surinaamse Belastingdienst

Parmessar woont een deel van het jaar in Nederland maar ook in Suriname. De claim van het OM was gebaseerd op een schatting over de jaren 1999 tot 2004. De rechtbank vindt dat de gevorderde  89 miljoen euro te hoog is omdat zij ervan uitgaat dat Parmessar in het jaar 1999 een overeenkomst had gesloten met de Surinaamse Belastingdienst.

De ontnemingsbeschikking is de op één na hoogste die ooit in Nederland is toegewezen. Een Oezbeeks bedrijf is dit jaar veroordeeld tot betalen van 123 miljoen euro. Zakenman Jan Dirk Paarlberg is nog in beroep na een beslissing van de rechtbank dat hij ruim 25 miljoen euro moet betalen.