Ontploffingen bij panden in meerdere steden (UPDATE)

De afgelopen nacht vonden meerdere explosies plaats bij verschillende panden. Er vielen daarbij geen gewonden. Bij geen van de incidenten werd een verdachte opgepakt. Ook is niets duidelijk over het motief van de aanslagen.

Explosie

De politie in Heerlen meldt dat er zaterdagavond rond 23.15 een explosie plaatsvond aan de Nederlandlaan in die stad. De oorzaak is tot nu toe onbekend. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, terwijl de straat werd afgezet. Er vielen geen gewonden. Niet duidelijk is bij welk object in de straat de ontploffing plaatsvond.

In Heerlen werd donderdagavond nog een drugslab ontdekt, en vuurwapens, in een bedrijfspand.

Beschadigd

Om 05.30 ging een explosief af bij een huis aan de Karmozijnbes, in Rotterdam-Ommoord. Een rolluik en een ruit raakten beschadigd. Ook hier raakte niemand gewond en doet de politie onderzoek.

Rook

In de Kellogstraat in Hoofddorp is volgens de politie waarschijnlijk vuurwerk door een brievenbus van een woning naar binnen gegooid. Daarbij raakte een voordeur beschadigd. De benedenverdieping van het huis stond vol met rook. Er vielen geen gewonden. Het incident vond afgelopen nacht rond 05.50 plaats.

Knal

In Amsterdam-Noord vond een explosie plaats die verband hield met eerdere incidenten. Daar werden bewoners van een woning aan de Volendammerweg volgens de politie rond 05.30 opgeschrikt door een harde knal. Door de explosie ontstond een brandje achter de voordeur, dat volgens de politie snel onder controle kon worden gebracht door een buurman met een brandblusser.

Het is volgens de stadszender AT5 al de derde explosie bij dezelfde voordeur in een week tijd. In de nacht van maandag op dinsdag, en de nacht van vrijdag op zaterdag was het ook al raak. De politie houdt er ‘sterk rekening mee’ dat de drie explosies met elkaar te maken hebben, maar een woordvoerder laat ook weten dat er twee woningen achter dezelfde voordeur zitten.

Kapot

Een paar uur eerder, om 03.00, vond er ook een explosie plaats in Amsterdam Nieuw-West. Meerdere ramen en een brievenbus van een portiek liepen hierbij veel schade op. Enkele ramen zijn kapot en een deel van de brievenbus is eruit geslagen. Het Team Explosieven Veiligheid (TEV) heeft samen met de Forensische Opsporing onderzoek gedaan.

De politie heeft beide explosies in onderzoek en er zijn nog geen verdachten aangehouden, aldus AT5.