Ontslag voor Frank Giltay

Frank Giltay, oud-COR-voorzitter van de politie, heeft een twintig pagina’s tellende ontslagbrief ontvangen. Korpschef Erik Akerboom heeft eerder al aangifte gedaan tegen Giltay wegens valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering. De ontslagbrief bevat een lange opsomming van misstanden waaraan de oud-voorzitter zich schuldig zou hebben gemaakt. 

Zo declareerde Giltay 198 flessen prosecco en liet hij de facturen aanpassen. De flessen drank werden bij zijn vrouw bezorgd. Ook maakte hij voor vele duizenden euro’s misbruik van de creditcard die hem door de politie ter beschikking was gesteld. Zo nam hij er voor 14.00 euro cash mee op. Het nieuws van het aangezegde ontslag is door NRC naar buiten gebracht.

Zonnekoning

Officieel is de reden voor het ontslag van de reeds geschorste oud-voorzitter ‘zeer ernstig plichtverzuim’. Giltay gedroeg zich tijdens zijn voorzitterschap als een zonnekoning. Hij maakte regelmatig snoepreisjes naar exotische bestemmingen en joeg het budget van de COR (jaarlijks ruim een miljoen euro) er in een razend tempo doorheen. Na klachten van collega’s stelde korpschef Akerboom een onderzoekscommissie in.

Bouman

In het onderzoek is ook de voormalige korpschef Gerard Bouman gehoord. Hij wees alle verantwoordelijkheid voor de affaire af. Hij had het te druk om toezicht te houden op uitgaven van de COR. Bouman heeft toegegeven Giltay persoonlijk 4.000 euro te hebben geleend omdat de COR-voorzitter moeite had zijn twee hypotheken af te lossen. De korpschef werd ook geïnformeerd dat Giltay in 2015 werd opgepakt op verdenking van mishandeling van zijn vrouw. Hij zei dat Giltay, die zich na het geweldsincident tegenover Bouman bezorgd toonde over zijn functie, gewoon voorzitter kon blijven. Vlak voor zijn vertrek, begin 2016, regelde Bouman nog dat Giltay werd bevorderd van schaal 9 naar schaal 11 wegens bijzondere verdiensten, zo schrijft NRC. Bouman is inmiddels overleden.

Bezwaar

Giltay kan nog schriftelijk bezwaar maken tegen het disciplinaire ontslag. Hij wilde tegenover NRC niet reageren. Het Openbaar Ministerie maakt waarschijnlijk in de herfst van dit jaar bekend of Giltay strafrechtelijk wordt vervolgd. Akerboom heeft Giltay laten weten dat de schade mogelijk op hem zal worden verhaald.