Ontsnapte Ali B. overgeleverd aan Nederland

Ali B., die vorige maand ontsnapte uit een instelling in Den Dolder, is overgeleverd aan Nederland. Hij werd vorige week aangehouden in Spanje, van waar hij waarschijnlijk door wilde reizen naar Marokko. B. zou over vier maanden vrij worden gelaten, maar waarschijnlijk moet hij nu een jaar langer zitten.

Justitie overweegt namelijk de rechter te vragen om zijn voorwaardelijke vrijlating op te schorten. Hij heeft daar in principe recht op nadat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, maar met zijn ontsnapping heeft hij de voorwaarden geschonden.

Privéproblemen

B. liet zijn advocaat tijdens zijn ontsnapping weten dat hij zich wilde melden als hij gewoon na vier maanden werd vrijgelaten. Justitie ging daar niet op in. Volgens zijn advocaat, Peter Plasman, is B. ontsnapt omdat hij privéproblemen had.

B. zat vast in een instelling in Den Dolder, waar hij een anti-agressietraining kreeg. Hij wist mogelijk te ontsnappen door achter een groepje bouwvakkers aan te lopen. Hij is veroordeeld tot drie jaar celstraf nadat hij werd aangehouden met een auto vol wapens bij Arnhem. Zijn broer Anouar is voor de rechtbank veroordeeld tot levenslang voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012.