Ontsnapte crimineel toch niet langer vast

Crimineel Ali B. komt waarschijnlijk snel op vrije voeten omdat het OM heeft besloten dat hij toch niet langer in de cel hoeft te blijven vanwege zijn ontsnapping. B. ontvluchtte vorig jaar een kliniek, waarna er groot alarm werd geslagen.

Het OM was daarom van plan om zijn voorwaardelijke vrijlating op te schorten. Een gedetineerde mag in principe na twee derde van zijn straf worden vrijgelaten, maar het OM wilde dat nu dus niet doen omdat B. was ontsnapt.

Verzoek niet ingediend

Justitie zette het verzoek om de vervroegde vrijlating in te trekken in oktober op papier, maar volgens Het Parool ziet het nu af van zo’n verzoek. Het is ook niet ingediend tijdens de zitting.

B. is veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het voorbereiden van een overval in Arnhem in 2013. Hij werd toen met vrienden door de politie van de snelweg geplukt. Ze reden in een auto vol wapens en donkere kleding.

In juli 2015 ontsnapte B. uit een psychiatrische kliniek in Den Dolder, waar hij een behandeling kreeg om zijn agressie te beteugelen. Toen B. was ontsnapt, sloeg justitie groot alarm: B. zou vuurwapengevaarlijk zijn, en kon volgens het OM zijn agressie niet beheersen als hij zijn medicijnen niet innam.

Stervende oma

Ruim anderhalve week na zijn ontsnapping werd B. gepakt in Zuid-Spanje. Hij zou op weg zijn naar Marokko.

Volgens Peter Plasman, B.’s advocaat, toont het feit dat justitie het verzoek heeft ingetrokken aan dat de reactie van justitie bij de ontsnapping overdreven was. ‘De kern van de boodschap was dat mijn cliënt levensgevaarlijk was, dat hij op medicatie zat en dat hij zijn medicijnen niet bij zich had. De werkelijkheid is dat cliënt helemaal geen medicijnen gebruikte en dat hij weggelopen was toen hij nog vier maanden straf te gaan had, om afscheid van zijn stervende oma te nemen’, aldus Plasman in Het Parool.