Ontsnapte gevangene onterecht op opsporingslijst (UPDATE)

Ali B., die afgelopen week ontsnapte uit een kliniek in Den Dolder, is door een ‘administratieve fout’ op de Nationale Opsporingslijst gezet. Hij is daar inmiddels vanaf gehaald. Zijn foto is wel onder alle agenten verspreid en hij wordt gezocht. Volgens de politie is B., de broer van een van de schutters van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, vuurwapengevaarlijk.

B. ontsnapte dinsdag al uit de kliniek, en donderdag werd er een opsporingsbericht verspreid. Daarin werd gesteld dat B. zich mogelijk in Amsterdam-West bevindt, en dat hij medicijnen slikt. Het is onduidelijk hoe B. is ontsnapt. Het was dus niet de bedoeling dat hij op de Nationale Opsporingslijst terecht kwam, en hij is inmiddels van de lijst verwijderd.

Update:

Het OM meldt Crimesite dat een van de voorwaarden om op de Nationale Opsporingslijst te komen is dat er al eerder een normaal opsporingsbericht is geweest. Dat was bij Ali A. niet het geval, en daarom is hij weer van de Nationale Opsporingslijst gehaald.

‘Geen psychopaat’

Bij het opsporingsbericht werd gesteld dat B. normaal gesproken medicijnen slikt. Hij heeft die medicijnen niet bij, waardoor hij volgens de politie mogelijk sneller agressief wordt. Zijn advocaat Peter Plasman is het niet eens met dat beeld. Hij stelt dat dat doet denken aan een psychopaat, wiens ziekte direct bovenkomt als de medicijnen niet worden ingenomen. Dat is volgens de advocaat niet aan de orde is bij B. Plasman tegen persbureau ANP:

‘Het beeld dat van mijn cliënt wordt opgeroepen is dat van een wildeman die met schuim om de mond is gevlucht en levensgevaarlijk is.’

Instelling had ‘open karakter’

B. verbleef in de inrichting in Den Dolder voor een anti-agressietraining. De Dienst Justitiële Inrichtingen, die verantwoordelijk is voor gevangenen, en het ministerie van Veiligheid en Justitie willen niets kwijt over het regime in de inrichting in Den Dolder. Maar volgens Plasman heeft de instelling een ‘open karakter’. ‘Er moet toch een inschatting zijn gemaakt of zijn verblijf daar verantwoord was.’

Ali B. is veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij in 2013 werd gepakt met een auto vol wapens bij Arnhem. De politie vermoedt dat hij op weg was naar een juwelier in de stad, maar de auto zat vol met afluisterapparatuur en zenders waardoor hij en zijn twee handlangers tijdig van de weg konden worden gehaald. Hij zat daarom vast in de gevangenis in Zwolle maar verbleef tijdelijk in Den Dolder vanwege de anti-agressietraining.