Ontsnapte gevangene wil zichzelf best aangeven

De voortvluchtige crimineel Ali B. overweegt zichzelf aan te geven. Dat heeft hij tegen zijn advocaat gezegd, meldt Revu. Of hij dat daadwerkelijk doet, hangt af van de consequenties die aan zijn ontsnapping worden verbonden: in principe zou hij in november vrijkomen, maar mogelijk wordt zijn voorlopige vrijlating nu opgeschort.

Waarom B. ontsnapte terwijl hij nog maar een paar maanden hoefde te zitten, is ook Plasman niet duidelijk. ‘Hij wilde even wat tijd voor zichzelf en had niet verwacht dat er zoveel aandacht zou zijn’, zegt de advocaat. Mogelijk speelt er een probleem in de privésfeer.

‘B. is een modelcliënt’

B. ontsnapte vorige week uit een instelling in Den Dolder, waar hij zat voor een anti agressietraining. Hij zou achter een groepje bouwvakkers aan zijn gelopen. Volgens zijn advocaat kon B. eerder ontsnappen, toen hij als gedetineerde mocht mountainbiken.

Volgens justitie is B. vuurwapengevaarlijk, en wordt hij mogelijk sneller agressief omdat hij zijn medicijnen niet in kan nemen. Daar maakte Plasman zich eerder al boos over, hij omschrijft B. als ‘een modelcliënt’.

‘Justitie moet niet moeilijk doen’

Volgens B.’s advocaat Peter Plasman is het voor iedereen, ook voor hem zelf, het beste als B. zich zo melden. Hij zegt daarover:

Dat moet ook voor justitie prioriteit nummer één zijn als ze zo hoog van de toren roepen dat hij geestesgestoord en levensgevaarlijk is. Justitie zou kenbaar kunnen maken dat wanneer mijn cliënt zich zou melden men niet moeilijk zal doen over die voorwaardelijke invrijheidstelling. Ik schat in dat mijn cliënt er dan snel weer is. Dat zou een hoop onnodig gedoe besparen.

Hij is veroordeeld tot drie jaar celstraf omdat hij is opgepakt in een auto vol wapens bij Arnhem. Volgens de politie was hij met zijn medeverdachte van plan om een overval te plegen. Zijn broer, Anouar B., is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn rol in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.