Ontvoering Maup Caransa op televisie

Zaterdag wijdt televisieprogramma Andere Tijden de uitzending aan de ontvoering van onroerendgoed-man Maurits Caransa (1916 – 2009). “Maup” Caransa was onder meer eigenaar van Amsterdamse hotels als het Schiller, American en Amstel. Op 28 oktober 1977 werd hij door vier mannen ontvoerd.

Bridge

Dat gebeurde ’s avonds laat na een bridge-avond in de Continental Club aan de professor Tulpstraat, bij het Amstel Hotel. Vier mannen duwden hem in een auto. Caransa verloor een schoen. Een getuige zag de auto van de ontvoerders wegrijden. Daarna zijn ze spoorloos.

Voor het eerst is in Nederland een bekende persoon ontvoerd voor geld. In Italië komt dat dan al vaker voor, in het jaar 1977 werden daar 75 mensen tijdelijk gekidnapt.

Middelie

Caransa werd vijf dagen gevangen gehouden op een boerderij in het Noord-Hollandse dorp Middelie. De ontvoerders namen telefonisch contact op met het kantoor van Caransa. Uiteindelijk werd er tien miljoen gulden betaald. Een politieman moest met het geld naar café Krom in de Utrechtsestraat komen. Daar nam een van de ontvoerders de tas in ontvangst en verdween op een motor.

Undercover

De politie kreeg een vermoeden wie de ontvoerders waren. Er waren onder meer twee Amsterdammers bij betrokken. Eén van hen beschikte plotseling over veel geld. Er werd besloten een sting-operatie op te zetten. Een Duitse undercoveragent ging in Amsterdamse bordelen aan de boemel en gaf veel geld uit. Hij maakte contact met één van de ontvoerders maar de operatie mislukte. In Andere Tijden vertelt de voormalige Amsterdamse hoofdinspecteur Kees Sietsma dat deze infiltrant een deel van het gemerkte losgeld in eigen zak heeft gestoken. Bewijs tegen de mannen kwam nooit op tafel.

Andere Tijden is te zien op zaterdag 28 oktober om 21.20 op NP2.