Ontvoering Nunspeet was om drugshandel

De ontvoering van de 53-jarige Ronald Maurits in Nunspeet december vorig jaar was waarschijnlijk het gevolg van een conflict om drugshandel. Uit beschuldigingen tegen de zeven verdachten die zijn aangehouden in februari zou blijken dat het slachtoffer ruzie had met een groep woonwagenbewoners, die vonden dat hij zich op hun werkterrein bevond. 

Maurits werd tijdens zijn ontvoering gekneveld en geslagen. Ook dreigden zijn ontvoerders, afkomstig uit woonwagenkampen in Breda, Tilburg en Rotterdam, Maurits in brand te steken. Als hij naar de politie zou gaan, zouden de verdachten op zoek gaan naar Maurits dochter. De ontvoerders eisten geld en drugs.

Brieven

In de weken nadat het slachtoffer werd vrijgelaten in Drunen, gingen de bedreigingen door. Maurits en zijn zakenpartner kregen brieven waarin 10 miljoen euro en drugs werd geëist. Via die brieven kon de politie de verdachten op het spoor komen. Uiteindelijk werden er zes mannen en een vrouw aangehouden. De vrouw is de 36-jarige Bianca van der H. die twee keer een liquidatiepoging overleefde, in Oss en Berghem. Ze was de vriendin van Hans van Geenen, die in 2008 werd doodgeschoten op de A73. Van der H. zou zich bezighouden met hennepteelt.

Donderdag a.s. is de eerste pro-formazitting in de zaak. De ontvoering van Maurits kreeg veel aandacht in de media, onder andere omdat een filmpje opdook waarin te zien was hoe Maurits uit zijn Mercedes werd gehaald door de ontvoerders.