Ontvoering peuter Insiya minutieus voorbereid

De ontvoering van de toen tweeënhalf jaar oude Insiya Hemani naar India vorig jaar is mogelijk acht maanden voorbereid. Dat schrijft Het Parool zaterdag. Woensdag is de strafzaak tegen enkele verdachten.

De drie mannen die Insiya (nu drie jaar) ontvoerden in Amsterdam hadden tiewraps en een stroomstootwapen bij zich. In het politie-onderzoek is op een computer een blauwdruk voor de ontvoering gevonden: Operatie Barney. In totaal zijn zeven mensen verdacht. Zij zeggen dat ze vader Shehzad Hemani, die beweert dat moeder Nadia Rashid hun dochtertje eerder van hém had gekidnapt, wilden helpen.

Zakenrelaties

Zo zegt advocaat Nancy Dekens van zakenrelatie Erik S. (59) in Het Parool: ‘Mijn cliënt heeft zelf een dochtertje verloren in de leeftijd van Insiya en Hemani heeft hem weten te raken met zijn verhaal. Hij is helaas niet tijdig afgehaakt toen het een kant op ging die hem niet beviel. Hij hoopte op zakelijke opdrachten van Hemani.’

Erik S.’ zakenpartner Willem V. (52) zou “Operatie Barney” hebben opgesteld. Hij zou ook de auto hebben bestuurd waarin hij en de neef er vandoor gingen met Insiya, terwijl een buurman Robert B. (48) vloerde op straat. V. is uiteindelijk naar de politie gestapt en al snel vrijgelaten. Advocaat Leon van Kleef: ‘Mijn cliënt heeft de politie gezegd dat hij er van overtuigd was zoiets te doen zoals John van den Heuvel doet (in RTL-programma Ontvoerd): kinderen terugbrengen naar de plek waar ze volgens hem thuishoren. Nadat een Amber Alert was verspreid, vroeg hij zich geschrokken af waarin hij verzeild was geraakt en heeft hij via ons de politie benaderd.’

Aangiftes en scheiding

Vader Hemani zegt een verklaring te willen afleggen. Verscheidene advocaten willen hem als getuige verhoren. Moeder Nadia Rashid zegt in het artikel stellig overtuigd te zijn dat ze haar dochtertje terugkrijgt. Ze zegt te zijn bedreigd, geïntimideerd en achtervolgd tijdens haar huwelijk met Hemani. Ze heeft meerdere aangiftes gedaan en vroeg in 2015 scheiding aan.