Ook andere Amsterdammers waren in Panama

Toen de 27-jarige Amsterdammer Khalid Jaafar op 27 december werd geliquideerd in Panama-Stad was hij in gezelschap van verscheidene Amsterdamse criminelen. Dat schrijft Het Parool woensdag.

Twintig doden

Volgens de krant kwamen enkele van hen ook in beeld vanwege de onderwereldvete die al jaren woedt. Al eerder was bekend dat Khalid Jaafar omging met mensen rond rond de in mei vermoorde Gwenette Martha. In de onderwereldstrijd vielen al rond de twintig doden.

Plannen

In het gezelschap was volgens Het Parool ook Khalid J. (30). Hij werd die op 31 oktober 2012 met Gwenette Martha en twee anderen gearresteerd op de Dam. Justitie denkt dat zij plannen hadden Benaouf A. te vermoorden, met wie de groep rond Martha een conflict had. De rechtbank stelde J. op vrije voeten. Tegen hem is onlangs drie jaar en zeven maanden cel geëist voor zijn vermoede betrokkenheid bij dat moordplan en voor wapenbezit. De rechtbank doet 19 januari uitspraak in die zaak.

Verkeersovertredingen

Jaafar groeide op in de Amsterdamse Pijp. Volgens Het Parool had hij geen strafblad van betekenis. De kantonrechter veroordeelde hem voor verkeersovertredingen zoals te hard rijden. In de marge van één onderzoek naar Martha kwam hij voor.

Terug

In Panama werd ook een medewerker van de club gedood. Een vriend van Jaafar, Isham B. (27),  werd door meerdere kogels geraakt. Hij overleefde de schietpartij en is inmiddels terug in Nederland. Mogelijk probeerde de groep Amsterdammers in Panama onder te duiken uit vrees voor geweld in het onderwereldconflict. De Amsterdamse recherche heeft contact met de Panamese autoriteiten over het moordonderzoek.

Zie ook:

Gewonde Panama weer terug in Amsterdam

Panama: mogelijk link met Amsterdamse moorden

Arrestaties voor moord Nederlander in Panama

‘Dode Nederlander in Panama werd achtervolgd’

Nederlandse ‘toerist’ gedood in Panama