Ook Brussel gaat drugscriminaliteit aanpakken

De stad Brussel gaat drugscriminaliteit hard aanpakken. Daarmee volgt Brussel een trend die is ingezet door Antwerpen, waar burgemeester Bart De Wever een oorlog tegen drugscriminaliteit heeft aangekondigd. Zowel dealers en gebruikers worden hard aangepakt. Burgemeester Yvan Mayeur van Brussel kondigt soortgelijke maatregelen aan.

Antwerpen verdrievoudigde het aantal politiemensen dat zich met drugs bezighoudt. Vorig jaar werden bijna duizend dealers van de straat gehaald, en tientallen gebruikers werden naar hulpverlening doorgestuurd.

Brussel zet in op dealers

Brussel zet voornamelijk in op de drugsdealers. Volgens burgemeester Mayeur zorgen zij voor een onveiligheidsgevoel bij burgers. Op stations en verschillende pleinen is er forse overlast, stelt hij. De politie heeft de afgelopen twee maanden met gerichte acties 62 dealers van straat gehaald. Andere probleemzones worden met behulp van informatie van burgers vastgesteld.

Dat wil niet zeggen dat gebruikers helemaal met rust worden gelaten in Brussel. Zij krijgen een boete en moeten de drugs inleveren.

Aanpak effectief?

De effectiviteit van het beleid is moeilijk te meten. Vorig jaar nam in Antwerpen het aantal geregistreerde drugsdelicten fors toe, met 25 procent. Maar dat komt omdat er meer politieagenten met het onderwerp bezig zijn, en er dus ook meer delicten worden gesignaleerd.

Het stadsbestuur wijst op andere delicten waarvan de criminaliteitscijfers wel dalen: dat zou een gevolg zijn van de harde aanpak van drugscriminaliteit. Want, zo is de beredenering, drugscriminaliteit is de trigger voor veel andere delicten. Junkies die drugs niet kunnen betalen, plegen daarom bijvoorbeeld een inbraak.

‘Criminaliteit verschuift’

Er is ook veel kritiek op de aanpak: verschillende experts stellen dat een harde aanpak alleen maar zorgt voor een verschuiving. Zo zouden andere wijken meer last hebben gekregen van criminaliteit, en verschuift de overlast bovendien naar andere steden. Criminoloog Brice De Ruyver van de Universiteit van Gent wijst in dagblad De Morgen op Nederlandse criminelen die in de jaren 2000 drugspanden in België runden. ‘Zodra die panden werden opgerold, verschoof het probleem naar Gent en Kortrijk.’