Ook in hoger beroep 30 jaar en tbs voor Alex L.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Alex L. (foto) veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs voor de zogenoemde kruipruimtemoord. De nu 39-jarige L. is schuldig bevonden voor doodslag van zijn vriendin Manon, moord en verkrachting van zijn 15-jarige stiefdochter Fleur en het bezit van kinderporno. De rechtbank had L. eerder al dezelfde straf opgelegd. 

Alex L. was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank in juli vorig jaar, omdat hij niet dertig jaar wilde wachten op de tbs-behandeling.

Levenslang

De advocaat-generaal had enkele weken geleden levenslang geëist. Daar ging het hof niet in mee. De stoornis bij de man is dermate, dat het hof vindt dat een tbs-behandeling de meest geëigende manier is om te voorkomen dat de man onvoldoende behandeld terugkeert in de samenleving. Bij een levenslange gevangenisstraf wordt, onder de huidige regelgeving, na 25 jaar bezien of resocialisatie mogelijk is.

Wurging

Op 12 december 2015 wurgde Alex L. na een ruzie zijn 41-jarige vriendin Manon. Daarna verkrachtte hij zijn stiefdochter Fleur, die had gezien hoe hij haar moeder vermoordde. L. verborg de lichamen van de twee in de kruipruimte van hun woning. Een dag later werden ze door de politie gevonden. L. bekende zijn daden. De advocaat-generaal vorige maand tegenover de rechters: ‘Verdachte heeft met een volstrekt oninvoelbare kilte gehandeld en het is niet te bevatten welke diepe angst het meisje in haar laatste levensmomenten moet hebben gevoeld.’

Alex L. en zijn advocaat Yehudi Moszkowicz waren niet aanwezig bij de uitspraak.

De uitspraak van het hof staat hier.