Oost-Europa exporteert misdaad

Criminelen uit Oost-Europese landen richten zich op West-Europese landen en verlaten hun eigen land. In arme gebieden van bijvoorbeeld Roemenië rekruteren criminele organisaties mensen om in landen als Nederland diefstallen of andere delicten te plegen in georganiseerd verband. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse hoogleraar Dina Siegel, verbonden aan het Utrechtse Willem Pompe Instituut voor Strafrecht. Ze deed onderzoek naar rondtrekkende Oost- en Centraal-Europese groepen in Nederland.

Vooral criminelen uit Roemenië, Bulgarije, Polen en Litouwen komen naar Nederland. Onder hen zijn veel Roma-zigeuners, die in die landen toto de armste bevolkingsgroepen behoren en daar vaak geen kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Specialisatie

Siegel stelt dat de leiders van de criminele groepen ervoor zorgen dat de activiteiten bijvoorbeeld autodiefstallen of diefstallen uit loodsen op bedrijfsterreinen, professioneel worden uitgevoerd. Ze specialiseren zich in bepaalde producten of zelfs automerken. De winst vloeit grotendeels terug naar Oost-Europa. Ook bijvoorbeeld e diefstallen van smart phones tijdens evenementen wordt aangestuurd net als zakkenrollerij en fraude met bankpassen. Ook winkeldiefstallen zijn op grotere schaal georganiseerd en bezorgen de middenstand zeker 250 miljoen euro schade per jaar.

Zigeuners

Siegel zegt dat de overgrote meerderheid van de criminelen zigeuners zijn. De Nederlandse politie is nog niet erg in staat alle Oost-Europeanen van elkaar te onderscheiden. De Amsterdamse politie heeft inmiddels hulp van Roemeense collega's ingeroepen.

Opvallend is dat in EU-landen als Roemenië en Bulgarije de criminaliteit nu daalt, omdat er in landen als Nederland meer te halen is.