Op de vlucht voor bendegeweld El Salvador

In een interview met het Belgische VRT NWS vertelt een ex-politieman uit El Salvador over de reden van hun vlucht naar België. ‘De straatbendes hebben alle macht in handen.’

10 keer meer

El Salvador is het kleinste en dichtstbevolkte land van Centraal-Amerika. Straatbendes, maras, zaaien er terreur en controleren ‘zowat alles’, van de hoogste regionen van de maatschappij tot de kleinste gemeenschap. Ook een ex-politieman, ‘Franck’, en zijn vrouw slaan met hun twee kinderen op de vlucht voor het geweld en vragen in België asiel aan. België verleent asiel aan slachtoffers van bendegeweld. Ze zijn niet de enigen die om die reden in België asiel aanvragen: in nog geen vijf jaar is het aantal Salvadoranen dat in België asiel aanvraagt vertienvoudigd.

Op de vlucht

Daarmee stijgt El Salvador naar de vierde plek op de lijst van landen waar de meeste asielzoekers in België vandaan komen. Na Syrië, Afghanistan en de Palestijnse gebieden. België is na Spanje en Italië het derde Europese land met de meeste Salvadoraanse asielzoekers. In 97 procent van de aanvragen in België dit jaar, werd een voor het bendegeweld op de vlucht geslagen Salvadoraan erkend als vluchteling.

(Tekst loopt door onder de advertenties.)

Saamhorigheid

Het zijn de bendes Mara Salvatrucha (MS13) en Barrio 18 (La 18) die in El Salvador met de scepter zwaaien. Beide bendes zijn eind vorige eeuw door latino’s in de Amerikaanse stad Los Angeles opgericht. Onder hen bevinden zich veel Salvadoranen die in de jaren 1980 gevlucht zijn voor de burgeroorlog in hun land. In de VS slaagden ze er niet in een nieuw leven op te bouwen. Misdaad bracht wel geld op, maar volgens VRT NWS lokte ook saamhorigheidsgevoel hen naar de bendes.

Vermoorde agenten

Franck’s collega, die ook zijn buurman was, werd in zijn eigen huis vermoord. Door een stom toeval was Franck zelf die dag niet thuis. Een groot geluk, want naderhand hoorde hij via collega’s dat een bende twee agenten in zijn ‘sector’ wilde vermoorden. ‘En in mijn sector woonden maar twee agenten: mijn buurman die ze net hadden vermoord en ik. Toen begreep ik dat mijn leven echt in gevaar was.’ Enkele dagen vluchtte Franck samen met zijn gezin naar Europa.

Trofee

‘Ze doen het enkel om op te klimmen binnen hun bende’, legt hij uit. ‘Voor elke politieagent die ze vermoorden, laten ze een tatoeage op hun lichaam zetten.’ En niet alleen agenten lopen gevaar, ook al het ander personeel dat bij de politie werkt.

En daar blijft het niet bij: ‘Als een bende je zoekt en je bent niet thuis, vermoorden ze je familie. Als je wel thuis bent, vermoorden ze jou eerst en daarna ook je familie om ervoor te zorgen dat er geen getuigen zijn. De familie van een agent is als een trofee voor hen.’

Nieuwe president

Sinds begin juni heeft El Salvador een nieuwe president. Nayib Bukele, een 38-jarige miljonair van Palestijnse afkomst, heeft van de strijd tegen de straatbendes de kern van zijn presidentschap gemaakt. Bukele kiest daarbij, net als zijn voorgangers, voor een repressieve, militaire aanpak.

Zie ook:

Dit zijn de gevaarlijkste landen van Latijns-Amerika