Oplichter Leger des Heils krijgt 16 maanden cel

De 37-jarige man uit Ede die het Leger des Heils voor 858.479,57 euro heeft opgelicht om zijn gokverslaving te bekostigen krijgt van de rechtbank Utrecht een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, iets lager dan geëist.

De voormalig werknemer van het Legers des Heils vervalste tussen 2008 en 2014 stelselmatig lijsten met declaraties. Op de documenten vermeldde hij zijn eigen rekeningnummer die hij vervolgens tussen de normale betalingsopdrachten stopte en door de directeur liet ondertekenen. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat de oplichting jaren doorging en in intensiteit toenam. Ook vroeg de man twee kredieten aan waarbij hij de benodigde handtekening van zijn vrouw vervalste.

Het Leger des Heils heeft door het gedrag van de man ruim 850.000 euro schade geleden. Dit bedrag zal hij inclusief rente moeten proberen terug te betalen. Daarnaast legt de rechtbankbijzondere voorwaarden op zoals behandeling van zijn gokverslaving en toezicht van de Reclassering.