Oplichters maken 7 miljoen euro buit

Vorig jaar zijn 2000 Nederlanders opgelicht door mensen die zich voordeden als medewerkers van de helpdesk van Microsoft. Totaal werden de slachtoffers voor 7 miljoen euro opgelicht. Opvallend is dat vooral 50-plussers slachtoffer werden, zo’n 70% van de gedupeerden is ouder dan 50 jaar. Een slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

Het aantal slachtoffers is in 2017 flink gestegen; in 2016 werden er namelijk 1100 mensen slachtoffer van deze vorm van oplichting.

Zo werkt het

Vaak gaan de criminelen ongeveer op de volgende manier te werk: vanuit het buitenland belt een ‘Microsoftmedewerker’, die meldt dat er iets met uw computer aan de hand is. Uw computer heeft een virus, een licentie is verlopen of er is bijvoorbeeld een update nodig. De medewerker gaat zogenaamd helpen om het probleem te verhelpen. U moet dan wel een programma downloaden, zodat de medewerker op afstand de computer tijdelijk kan overnemen.

Vervolgens doet de crimineel net of hij werkzaamheden uitvoert. Hiervoor vraagt hij na afloop geld. Dit kan bijvoorbeeld betaald worden met iTunes-tegoedkaarten of door overschrijving via Western Union. Op die manier is de geldstroom niet te traceren. Maar het is criminelen ook al gelukt om direct geld van rekeningen van slachtoffers af te schrijven.