De opmars van de Chinese maffia in Europa

Enkele weken geleden werd een Chinese maffia-organisatie in Italië ontmanteld, toen 33 mannen werden gearresteerd en miljoenen aan goederen en cash in beslag werden genomen. Eind vorig jaar werden meer dan 20 Chinezen in Spanje aangehouden, omdat ze een reeks van uiterst professionele wietkwekerijen exploiteerden. 

Vorige week werd in Valencia nog weer eens een wietplantage opgerold van 12.000 planten. De kwekerij werd gerund door 5 Chinezen, bij wie voor 7 miljoen euro aan goederen werden geconfisqueerd. Chinezen lijken een groeiende factor van belang in de Europese misdaad. Het gaat daarbij voornamelijk om drugshandel, maar ook om illegaal gokken en prostitutie.

Efficiënte organisatie

De Spaanse autoriteiten maakten bekend dat in 2017 55% meer wietplantages waren ontdekt dan het jaar daarvoor. Daarbij zat ook een keten van 12 kwekerijen, die door een grote groep Chinezen op een inventieve en via een zeer efficiënte organisatie werden gerund. De 12 productie units waren met opzet in verschillende regio’s in Spanje gevestigd, zodat de schade kleiner zou zijn als een kwekerij zou worden ontdekt. Elke fase van de business was perfect georganiseerd, waarbij verschillende personen aparte taken hadden. Zo waren er mensen die zich speciaal richten op het vinden van goede locaties. Na hen kwamen de bouwers, die de kwekerijen fysiek opzetten en inrichten. Dat gebeurde op een inventieve manier, waarbij de plantages binnen gebouwen en loodsen heel goed verborgen werden, zodat ze niet konden worden opgespoord via warmtedetectoren en de geur van de wiet zich niet kon verspreiden.

Paspoorten inleveren

De wietknippers werden meestal in China zelf gerecruteerd. Ze kwamen op een toeristenvisum het land binnen, moesten hun paspoorten inleveren  en waren uiterst beperkt in hun bewegingsvrijheid. De Spaanse justitie sprak van een moderne vorm van slavernij. De organisatoren zelf bleven zoveel mogelijk onder de radar, waarbij legale zaken vaak als cover up werden gebruikt. Hoewel er per kwartaal per kwekerij zo’n 120.000 euro werd omgezet, hielden de grootverdieners er een bescheiden levensstandaard op na.

Export

De wiet was vooral bedoeld voor de Engelse markt. De pakketten, die voornamelijk richting Manchester en Birmingham werden verscheept, waren heel goed verpakt, zodat ze lastig te traceren waren. Zo waren ze omhuld door handdoeken die in een bepaalde chemische stof waren gedoopt, zodat honden de geur van de wiet niet konden ruiken.

Wietverzekering

Ook opvallend was dat de verschillende organisatoren ook een soort van verzekering hadden ingesteld waarmee verliezen van de drugshandel konden worden gecompenseerd. De verzekeraar kreeg dan 20% van de waarde van een pakket, maar indien de lading niet op de plaats van bestemming arriveerde, kreeg de verzekerde toch 35% van de waarde.

Italië

De Chinezen die enkele weken geleden op verschillende plekken in Italië werden gearresteerd hielden zich naast drugshandel ook bezig met illegaal gokken en prostitutie. De crimineel verkregen gelden werden in legale ondernemingen gestoken, onder andere in textielfabrieken in de buurt van Florence en transportbedrijven. Hoofdverdachte in de zaak, waarvan het onderzoek onder de naam China Truck al in 2011 begon, is Naizhong Zhang (1960). Deze Zhang (foto), woonachtig in Rome, zou de organisatie met harde hand hebben geleid, waarbij bedreigingen en geweld niet uit de weg werden gegaan. Zhang was in 2010 komen boven drijven na een bloedige oorlog in Toscane tussen twee Chinese bendes, waarbij meer dan 40 mensen om het leven kwamen.

Naast de 33 Chinezen die in Italië werden opgepakt, werden er in dit onderzoek ook mensen in Duitsland, Madrid en Parijs aangehouden.