Opnieuw 18 jaar voor Wageningse gifmoord

Het gerechtshof in Arnhem heeft aan de 58-jarige Nasr S. achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op zijn echtgenote Marian Heij (foto). S. vergiftigde haar met een zeldzame zeer giftige stof.

De rechtbank legde in eerste aanleg ook 18 jaar cel op, S. was in hoger beroep gegaan. In hoger beroep had de advocaat-generaal ook 18 jaar gevorderd.

Heij overleed op 13 mei 2012, niet lang daarna werd S. aangehouden. Hij is blijven ontkennen zijn vrouw te hebben vermoord. Het hof vindt bewezen dat de man de vrouw ruim een half jaar lang beetje bij beetje vergiftigde.

Natriumazide

In hoger beroep is op verzoek van de verdediging opnieuw onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Die deskundigenrapporten bevestigden dat het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van een chronische vergiftiging door natriumazide. Verdachte had deze zeldzame stof van een kennis gekregen, volgens het hof onder het voorwendsel dat hij het gif nodig had om ongedierte te bestrijden.

Dagboek

Aan de hand van het dagboek, waarin het slachtoffer haar plotselinge lichamelijke klachten bijhield, en op grond van wat getuigen uit haar omgeving daarover verklaarden is buiten redelijke twijfel komen vast te staan dat de verdachte al vanaf oktober 2011 opzettelijk natriumazide aan haar voedsel en drank heeft toegevoegd met uiteindelijk fataal gevolg voor het slachtoffer. In haar dagboek schreef de vrouw dat ze de klachten aanvankelijk tijdens en na het eten had en bij maaltijden een metaalsmaak proefde en dat het prikte op haar tong.

S. had bij het overlijden van zijn echtgenote financiële belangen.

Lijdensweg

Het hof vindt het een gruwelijke moord. De vrouw is eerst ernstig ziek geworden en heeft een lijdensweg doorgemaakt.

De verdachte heeft geen strafblad. Hij heeft geen berouw getoond en heeft persoonlijkheidseigenschappen die kunnen worden samengevat als egoïstisch, ongevoelig en zonder wroeging gebruik maken van anderen. Er zijn sterke aanwijzingen dat verdachte een parasitaire levensstijl heeft, aldus het hof.

Het arrest.