Opnieuw 18 jaar voor zuurgooier

Nederlander Jelle F. (foto) is in België in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel. De rechtbank vonniste eerder achttien jaar cel en tbs voor poging tot moord. De 44-jarige F. is nu veroordeeld voor afpersing en foltering. Ruim twee jaar geleden overgoot hij in een supermarkt Marina Tijssen met een bijtende, zure vloeistof. 

Het 53-jarige slachtoffer, die als schoonmaakster aan het werk was in een vestiging van Delhaize in Antwerpen, raakte voor het leven verminkt. F. spoot een gootsteenontstopper over Tijssen.

Afpersen

Jelle F. had eerder dreigmails naar het supermarktconcern gestuurd waarin hij aankondigde een zuuraanval te plegen. Hij wilde de supermarktketen afpersen omdat hij na het verliezen van zijn baan in geldnood was gekomen. Na de zuuraanval vertrok de Nederlander naar Frankrijk. Daar werd hij korte tijd later bij een routinecontrole aangehouden. Bij zijn arrestatie bleek hij in bezit van een jachtmes, handboeien, een bivakmuts en vijf pakken snelbinders. Wat hij daarmee van plan was, is nooit echt duidelijk geworden.

‘Ik ben en blijf slachtoffer’

Slachtoffer Marina Tijssen kan leven met de uitspraak van het hof. “Het maakt voor mij niet zoveel uit dat hij veroordeeld is voor foltering en niet voor moordpoging”, zei de vrouw. “Het is vooral de straf die voor mij belangrijk was. Ik ben blij dat hij geen lagere straf heeft gekregen, al had het voor mij levenslang mogen zijn. Deze man hoort gewoon niet thuis in de samenleving. Zijn daad blijft natuurlijk vreselijk, ik ben en blijf slachtoffer, maar ik hoop dat het hierbij blijft en dat ik dit hoofdstuk nu kan afsluiten.” Aldus Tijssen tegenover Het Laatste Nieuws.