Opnieuw acht jaar cel voor 81-jarige

Een 81-jarige man uit Hilversum is in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor doodslag op een 74-jarige vriendin. Dat is dezelfde straf als de rechtbank oplegde.

Relatie

De advocaat-generaal had in hoger beroep toen jaar geëist. De echtgenote van verdachte was in 2013, na een huwelijk van 45 jaar, overleden. Daarna ontmoette de verdachte het slachtoffer, met wie hij een relatie opbouwde. Op 30 juli 2014 kwam het slachtoffer bij verdachte langs in zijn woning. De man heeft verklaard dat het slachtoffer de relatie wilde beëindigen en dat zij ruzie kregen over het bezoek van de dochter van verdachte.

Wijnfles

Nadat de man tegen zijn vriendin zei dat hij een einde aan zijn leven wilde maken wanneer zij de relatie zou beëindigen en het slachtoffer vervolgens zei dat hij dat maar moest doen, heeft verdachte het slachtoffer met een wijnfles op haar hoofd geslagen. Daarna pakte de verdachte een mes gepakt en stak de vrouw meerdere keren. De patholoog concludeerde dat de vrouw is overleden als gevolg van de steekverwondingen, waarbij het slaan met de wijnfles aan het overlijden heeft bijgedragen. Het hof vindt miet dat er sprake was van voorbedachte raad maar doodslag is wel bewezen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Zij constateerden onder meer dat na het overlijden van zijn vrouw bij de verdachte enkele persoonlijkheidskenmerken, zoals krenkbaarheid en een neiging tot afhankelijkheid, lijken te zijn versterkt. De gevoelens van teleurstelling, krenking en woede die hij in de relatie met het slachtoffer heeft ervaren en de manier waarop de relatie werd beëindigd, hebben bij verdachte geleid tot een uit zeer bedreigende gevoelens van krenking, woede en angst voorkomende agressieve impulsdoorbraak. De persoonlijkheidskenmerken hebben een rol gespeeld bij de doodslag. De beide deskundigen hebben geconcludeerd dat verdachte verminderd dan wel enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was. Het hof nam deze conclusies over.

Schadevergoeding

Anders dan de rechtbank, wijst het hof de gevraagde schadevergoeding geheel toe, inclusief de kosten die in rekening zijn gebracht door de notaris. De man moet aan de nabestaanden bijna 12.000 euro betalen.

Het arrest.