Oprichter Silk Road in hoger beroep

Ross Ulbricht, die de online illegale marktplaats Silk Road heeft opgericht, gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling. Zijn advocaat zegt dat hij bewijs heeft dat Ulbricht de site heeft doorgegeven aan anderen. Vorig jaar werd Ulbricht nog veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechter vond hem schuldig aan het faciliteren van handel onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen.

Volgens de advocaat heeft de rechter bewijs over corrupte rechercheurs uit het dossier gelaten. Ook zou de rechtbank bewijs dat in het voordeel van Ulbricht pleit hebben geblokkeerd.

‘Veel te hoge straf’

Daarnaast vindt de advocaat dat Ulbricht een veel te hoge straf heeft gekregen. Zo werd Ulbricht verantwoordelijk gehouden voor een aantal doden die overleden na een overdosis drugs die op Silk Road was gekocht. Maar de drugsdealers die zijn veroordeeld, kregen niet meer dan tien jaar celstraf.

De Amerikaanse opsporingsdiensten zijn jaren bezig geweest om de beheerder van Silk Road te achterhalen. De illegale marktplaats was alleen via het Tor-netwerk bereikbaar, waarmee je anoniem kunt internetten. Daardoor was de identiteit van de beheerder nauwelijks toegankelijk. Ross Ulbricht kon worden opgepakt omdat hij eerder zijn emailadres op een forum had gezet.