Opsporing zware misdaad Amsterdam onder druk

De recherche in Amsterdam heeft capaciteitsproblemen door het grote aantal zware geweldsmisdrijven in de hoofdstad. Er lopen momenteel onderzoeken naar bijvoorbeeld de liquidatie van de onschuldige 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi, de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. en de aanslag op Annass el Ajjoudi

Volgens Het Parool bestaan er binnen de Amsterdamse recherche grote zorgen over de capaciteitsproblemen. Lopende onderzoeken zouden niet stil komen te liggen, maar zouden het met minder mensen moeten doen.

Naast de hierboven genoemde drie liquidaties lopen nog meer onderzoeken door zogenaamde TGO’s (Teams Grootschalige Opsporing). Een paar voorbeelden.

Café Zuid

Met Pasen werd er geschoten op Café Zuid in de Amsterdamse Pijp. Vanuit de horecagelegenheid werd terug geschoten. Er zijn verdachten aangehouden, maar de schutters die het café onder vuur namen zijn nog spoorloos.

Today

Enkele weken geleden vond er een schietpartij plaats in coffeeshop Today, waarbij drie mannen gewond raakten. De vluchtauto, een witte Volkswagen Caddy werd elders in Amsterdam uitgebrand teruggevonden. Er zouden twee daders zijn, maar er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Stromarkt

Eind mei werd de Brits-Amsterdamse crimineel Allan P. door zijn hoofd geschoten op de Stromarkt. P. overleefde de aanslag. De politie vermoedt dat de dader een Engelsman is en werkt in dit onderzoek samen met de Britse recherche.

Beethovenstraat

Deze week werd op klaarlichte dag een 62-jarige man neergeschoten die aan een tafeltje in een Italiaans restaurant in de Beethovenstraat zat. Het slachtoffer overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Er is een signalement van de schutter.

Panorama

Ook de aanslagen op Panorama en De Telegraaf vergen veel recherchecapaciteit. Het kantoor op Sloterdijk van Pijper Media, de uitgever van Panorama en Revu, werd met een raketwerper beschoten. Voor deze aanslag heeft de politie twee verdachten in beeld. Tegen de pui van het pand van De Telegraaf aan de Basisweg werd een auto gereden die vervolgens in brand werd gestoken.

Amsterdam

Ook elders in Nederland klinkt de roep om meer politie, volgens Het Parool. ‘Ontegenzeggelijk kampt de Amsterdamse recherche met meer complexe zaken dan sommige andere regio’s. Dat blijft binnen de Nationale Politie een gevoelig punt. Niemand wil de indruk wekken dat het Amsterdamse politiekorps een voorkeursbehandeling krijgt’ aldus de Amsterdamse krant.