Opstelten: ‘Anti-MC-beleid werkt’

Het gezamenlijk aanpakken van MC's werkt, concludeert minister Opstelten van Justitie die de landelijke voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs, die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het aantal strafrechtelijke onderzoeken tegen organisaties zoals Satudarah en de Hells Angels is toegenomen. Veel MC's hebben grote moeite om een clubhuis te vinden.

Vergunningen

De afgelopen twee jaar zijn 43 clubhuizen gesloten of pogingen tot vestiging ervan voorkomen.Het algemene beleid van overheid bestaat sinds 2012. Rijk, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en Koninklijke Marechaussee proberen samen het de MC's zo moeilijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld informatie met elkaar te delen en vergunningen te weigeren. Door dit beleid komen ook vaker verdenkingen van strafbare feiten aan het licht. 

Strafblad

Strafzaken tegen MC's handelen meestal om drugs- en wapenhandel, intimidatie, geweld en afpersing. Volgens gegevens van de politie heeft 80 procent van de geregistreerde leden van motorclubs een strafblad. De voortgangsrapportage vermeldt dat van 2012 tot mei 2014 in totaal 345 verdachten zijn gehoord in 159 strafzaken. Het aantal opsporingsonderzoeken bedroeg 88 in de periode 2011-2014. Een verdubbeling ten opzichte van het begin van 2012.

Ambtenaren

Er bestaat bij de overheid zorg over de invloed van MC's in de horecabranche, bij beveiligingsbedrijven en onder de harde kern van voetbalsupporters. Er zijn momenteel 48 outlawbikers in overheidsdienst, ongeveer een kwart minder dan in het voorgaande jaar. Het kabinet vindt het ongewenst dat ambtenaren lid zijn van een "criminele" MC. 
 
Alle berichten over MC's.