Ordners vol bewijsmiddelen, toch vrijspraken

De rechtbank in Utrecht heeft vorige week een verdachte van (onder meer) deelname aan een criminele organisatie, een plofkraak en een ripdeal gestraft met een week cel, na een eis van zeven jaar. Een reeks fascinerende vrijspraken.

Schijn

De verdachte Nadir A. T. uit Utrecht had de schijn in een aantal onderzoeken van het Openbaar Ministerie flink tegen. De officier van justitie betichtte hem van het plegen van een ripdeal op 23 juli 2013 aan de Pizarrolaan in Utrecht, heling van een Audi RS4 Avant, voorbereidingshandelingen voor plofkraken, lidmaatschap van een criminele organisatie, een plofkraak (buit 187.220 euro) en het voorhanden hebben van vier busjes pepperspray.

Audi RS4

De officier van justitie had voor deze feiten ook heel veel bewijs aangedragen maar slaagde er uiteindelijk niet in al deze bewijsmiddelen te koppelen aan de verdachte. Wat betreft de Audi stelt de rechtbank vast dat de telefoon van A. T. op twee belangrijke momenten aanstraalt in de buurt van een garagebox waar de gestolen Audi Rs4 Avant staat. En aan de linkerzijde van de bestuurderstoel van deze Audi zat zijn dna (en van anderen). Maar de rechtbank schrijft:

Dit is naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende om vast te stellen dat verdachte de Audi Rs4 Avant voorhanden heeft gehad en daarbij bovendien wist of moest vermoeden dat deze gestolen was. De rechtbank acht het feit derhalve niet wettig en overtuigend bewezen en zal verdachte hiervan vrijspreken.

Peilbaken

A. T. heeft op één van de vele zittingen erkend dat hij op de dag van de overval aan de Pizarrolaan bij de garagebox is geweest waar de Audi stond die later die avond voor die overval gebruikt. Ook heeft hij verklaard dat hij de eigenaar was van een peilbaken dat aan de Audi was bevestigd. Het peilbaken was op de avond van de overval aanwezig aan de Pizarrolaan in Utrecht. A. T. zegt dat hij het baken had uitgeleend aan iemand anders en ontkent alle betrokkenheid bij de overval en ook dat hij daarvan wist ten tijde van het uitlenen van het baken.

Niet tegengesproken

Of de mobiele telefoon van de verdachte op de avond van de ripdeal ook aan de Pizarrolaan aanwezig was kan het Openbaar Ministerie niet bewijzen. Want door een technisch defect in de centrale in de periode rond de overval ontbreken die gegevens, zodat het scenario dat A. T. heeft geschetst hiermee niet wordt tegensproken, aldus de rechtbank. De rechtbank zegt dat het ‘op zijn minst genomen verdacht’ is dat A. T. op de dag van de overval bij de garagebox was waar de Audi stond en dat het baken op de locatie van de overval aanwezig is geweest. ‘Maar hiermee is nog niet vast te stellen dat het verdachte is geweest die betrokken was bij het strafbare feit.’

Criminele organisatie

De rechtbank vindt evenmin dat wettig en overtuigend kan worden bewezen dat A.T. met drie anderen heeft deelgenomen aan een criminele organisatie gericht op het plegen van misdrijven. Er zijn door de verschillende personen wel delicten gepleegd. Een medeverdachte had ook een aantal garageboxen gehuurd waarin een gasfles, een motorzaag, mokers, een vuurwapen, een jammer en een andere gestolen Audi zijn gevonden (de rechtbank kan niet vaststellen dat deze Audi door één van de betrokken verdachten is geheeld. Al met al ziet de rechtbank niet het bestaan van een gestructureerd samenwerkingsverband.

Golf

Bij de plofkraak in Wezep (in 2012) speelt een telefoonnummer dat eindigt op 746 een centrale rol. Dat nummer is te koppelen aan A. T. en straalt ook aan in de buurt van plaatsen delict. Een Volkswagen Golf die in gebruik was bij A. T. is bij die plaatsen geregistreerd door camera’s. Maar de rechtbank kan niet vaststellen dat A. T. op die momenten ook daadwerkelijk aanwezig was als bestuurder of bijrijder in die Golf.

Lichtvaardige wijze

Zo bleef de zaak van de busjes met pepperspray over, waarover A. T. ook heeft gezegd dat ze van hem waren, gevangenisstraf: een week, tijd die A. T. al had doorgebracht in voorarrest. In alle zaken waarin A. T. met zware criminele feiten in verband is gebracht in een slepende rechtszaak is vrijspraak gevolgd. Advocaat Marnix van der Werf: ‘Het is een zeer boeiende serie vrijspraken. Een gevolg van het op zeer lichtvaardige wijze optuigen van een zaak door het Openbaar Ministerie.’

Zie het vonnis.