‘Organisatie Taghi kreeg voortdurend gevoelige info van advocaten’ (UPDATE)

In een proces-verbaal dat is opgemaakt door de Dienst Landelijke Recherche staat dat advocaten uit het onderzoek 26Koper voortdurend gevoelige informatie hebben doorgespeeld aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Deze informatie kwam uit strafdossiers die nog geheim moesten blijven. Dat schrijft Het Parool.

‘Topadvocaten’

Het 26Koper-onderzoek uit 2015 was gericht op een groep mannen die een wapenvoorraad beheerden en volgens de rechtbank liquidatieplannen maakten. Justitie gaat ervan uit dat zij voor Ridouan Taghi werkten. Taghi zou sleutelfiguren uit zijn organisatie erop uit hebben gestuurd om ’topadvocaten’ te regelen voor de 26Koper-verdachten en bij hen zoveel mogelijk informatie te vergaren.

Dat blijkt volgens de recherche uit een grote hoeveelheid onderlinge berichten tussen sleutelspelers uit de vermoede organisatie van Taghi. Het proces-verbaal is vorige week toegevoegd aan het strafdossier en wordt dinsdag bij de hervatting van het Marengo-proces op zitting toegelicht door het Openbaar Ministerie.

Doorgeefluik

In het proces-verbaal schetst justitie dat een aantal strafadvocaten als een soort doorgeefluik fungeert, informatie uit strafdossiers verschaft aan sleutelfiguren die op dat moment niet hun cliënt zijn en geheimhoudingsregels negeert. Het gaat om advocaten van het kantoor van Ficq Advocaten, die enkele hoofdverdachten in het 26Koper-onderzoek en nu ook in het Marengo-proces bijstaan. Ook de advocaten Khalid Kasem en Yassine Bouchikhi worden genoemd als advocaten, die vertrouwelijke informatie zouden delen met derden. (tekst gaat door onder reclame)

Onder druk

Volgens justitie gebeurde dat ook terwijl gearresteerde verdachten nog ‘in beperkingen zaten’ en met niemand contact mochten hebben behalve met hun eigen advocaat. Verdachten werden regelmatig onder druk gezet om over te stappen naar advocaten waarin kopstukken binnen de organisatie meer vertrouwen hadden en dat gebeurde vervolgens ook.

Reactie

Ficq Advocaten zegt in een reactie op de aantijgingen:

Ons kantoor heeft kennis genomen van de inhoud van het proces-verbaal in de zaak 26Marengo. Met dat proces-verbaal opent het Openbaar Ministerie de aanval op meerdere advocaten, waaronder een aantal van ons kantoor. In dit kader zien wij een sterk verband met de problemen die zich op dit moment opstapelen rondom de kroongetuige in deze zaak; de bliksem moet worden afgeleid. Vanwege onze wettelijke geheimhoudingsverplichting kunnen wij niet inhoudelijk reageren op de pgp-berichten. Het OM weet dat ook.

Nabil B.

De advocaat van Ridouan Taghi wijst er net als Ficq-advocaten op dat de recherche conclusies trekt uit enkele zinnetjes pgp-chat van derden. Volgens Inez Weski staat de informatie in een zogeheten verificatie-onderzoek naar uitspraken van Nabil B. waarin rechercheurs nagaan of de uitspraken van de kroongetuigen wel kloppen. Weski:

Kroongetuige Nabil B. heeft enkele uitspraken gedaan over de rol van advocaten in het 26Koper-onderzoek. Dat waren slechts aannames en geruchten, waar de rechercheurs tijdens de verhoren ook niet over door hebben gevraagd. Nabil B. had er geen eigen wetenschap over. Het lijkt er nu op alsof de politie in dit proces-verbaal wil onderbouwen wat de kroongetuige niet weet en wat hij ook niet zegt. Het zijn losse flodders die uit de Ennetcom-databak bij elkaar zijn gesprokkeld.

Weski noemt het bijzonder kwalijk dat het Openbaar Ministerie deze conclusies uit het niets dit naar buiten brengt, zonder wederhoor bij de advocaten te hebben gepleegd, en zonder dat er een tuchtklacht is ingediend. Weski:

De betrokken advocaten zijn niet benaderd door een officier van justitie met de vraag hoe een en ander zit. En verder rijst bij mij de vraag waarom nu? Waarom moet dit vlak voor een Marengo-zitting naar buiten komen? Bovendien gaat het om gesprekken die in 2015 zijn gevoerd en afkomstig zijn uit de Ennetcom-data. Het Openbaar Ministerie beschikt daar al heel lang over.

In april 2016 legde de Nederlandse justitie in Canada beslag op pgp-gesprekken van Ennetcom die vervolgens werden gekraakt. De afgelopen jaren zijn heel veel pgp-chats gebruikt in strafzaken en er zijn veel verdachten om veroordeeld. De pgp-chats die nu door justitie worden aangedragen werden nog niet eerder in dossiers gevoegd.