Oud-coffeeshophouder blijft vastzitten in Thailand

Johan van Laarhoven (foto), voormalig coffeeshophouder en in Thailand veroordeel tot 75 jaar cel, kan voorlopig niet naar Nederland worden gehaald. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company dat 4 coffeeshops in Tilburg en Den Bosch exploiteerde. Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand, waar hij naar toe was verhuisd,  na een Nederlands rechtshulpverzoek opgepakt. Justitie had de Thaise overheid om hulp gevraagd, zonder dat er in Nederland een strafrechtelijk onderzoek naar hem liep. Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld voor witwassen en verdween voor lange tijd achter de tralies.

Onzorgvuldig

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen bestempelde het handelen van justitie in Nederland in de zaak-Van Laarhoven als onbehoorlijk. In een kritisch rapport dat vorige maand verscheen schreef Van Zutphen dat de Nederlandse Staat onzorgvuldig heeft gehandeld en dat door fouten van justitie in Nederland Van Laarhoven voor lange tijd in de cel is beland.

Cassatie

Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft in zijn brief aan de Kamer dat hij geen mogelijkheden ziet om Van Laarhoven uit Thailand weg te halen zolang de Thaise rechter geen definitief oordeel heeft geveld. De zaak loopt nog in cassatie; de uitspraak van de Thaise Hoge Raad wordt eind dit jaar verwacht. Van Laarhoven heeft zelf een verzoek ingediend om de rest van zijn straf in Nederland uit te zitten. Hij kwakkelt inmiddels met zijn gezondheid.

In zijn brief wijst Grapperhaus er ook op dat zowel de rechter als het gerechtshof eerder oordeelden dat het Openbaar Ministerie ‘niet onrechtmatig’ heeft gehandeld toen ze in Thailand aandrongen op een onderzoek naar de voormalige coffeeshophouder.