Oud-drugshandelaar strijdt door tegen Endstra

Ronald van Essen die rond 1990 miljoenen verdiende met de handel in xtc blijft strijden tegen de erven van Willem Endstra. Bij die vastgoedhandelaar investeerde hij al zijn geld maar kreeg dat niet uitbetaald toen hij daarom vroeg. Het gerechtshof Amsterdam wijst in september arrest in de zaak.

31 getuigen

Het hof besluit dan of er alsnog getuigen in het openbaar worden gehoord over de affaire, de rechtbank wees dat verzoek eerder af. Endstra werd doodgeschoten op 17 mei 2004. De advocaat van Haico Endstra (broer van Willem die de zakelijke activiteiten voortzette) betwist dat er een schuld bestaat aan Van Essen. Ronald van Essen wil dat de rechtbank 31 getuigen hoort.

Inmiddels hebben in de zaak tegen Willem Holleeder verschillende getuigen verklaard dat Endstra vanwege het feit dat Van Essen zijn geld terugvroeg een moordaanslag op hem lieten plegen. Die mislukte, in 1999, waarna Van Essen ernstig invalide werd. Door de kogel in zijn hoofd is hij een deel van zijn verstandelijke vermogens verloren.

Lijden

De rechtbank vond dat de zaak is verjaard. Advocaat Peter Schouten betoogde voor Van Essen dat een verjaringstermijn pas in kon gaan toen Van Essen enigszins was gerevalideerd en in staat was om een procedure te beginnen.

Een ander punt dat de advocaat van Endstra naar voren bracht is dat de vereffenaar van de erfenis van Willem Endstra geen geld zou kunnen uitkeren dat afkomstig is van drugshandel, omdat dit witwassen zou zijn.

Ronald van Essen zei in zijn laatste woord over Haico Endstra: ‘Ik wil hem laten lijden, zoals hij mij ook heeft laten lijden. Het is gewoon banaal wat hij mij, mijn meisje en mijn kinderen heeft aangedaan. Hij heeft mijn hele leven verkankerd.’

Het hof beslist op 4 september.

Zie eerdere berichten:

Klacht tegen vereffenaar Endstra-erfenis

Hoe het OM Willem Endstra nooit vervolgde (#4 VIDEO)

Claim bij de erven van Willem Endstra (#3)

De aanslag op Ronald van Essen (#2)

Vriendschap, miljoenen, moordaanslag (#1)