Oud-Hells Angel wil getuigen
Oud-Hells Angel Rini Scholten en topcrimineel Dino Soerel willen voor het Amsterdamse gerechtshof verklaringen afleggen over Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Dat bleek dinsdag tijdens de regiezitting voor het gerechtshof in de zaak tegen een oud-rechercheur van de Nationale Recherche, Jacques Kist Die zaak is vorig jaar door de Hoge Raad na een vrijspraak terugverwezen naar het hof.
Kist wordt door het Openbaar Ministerie onder meer verdacht van het doorgeven van informatie aan de Hells Angels. In het bijzonder zou Kist de Hells Angels hebben getipt over de politie-inval in het Acroniem-onderzoek op maandag 17 oktober 2005 in hun clubhuis aan de Amsterdamse Wenckebachweg.
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft altijd volgehouden dat Kist deze informatie had doorgegeven, hoewel een veelheid van politiemensen ervan op de hoogte was.
Maar de advocaat van Kist, Nico Meijering, zei voor het hof dat John van den Heuvel ook over geheime politieinformatie beschikte, en dat die informatie op die manier ook naar het criminele milieu ging.
Hells Angel Rini Scholten zou volgens Meijering kunnen verklaren over drie gevallen waarin Hells Angels door John van den Heuvel van De Telegraaf zijn benaderd, met de mededeling dat er arrestaties aan zaten te komen.
Volgens Meijering gebeurde dat in het Acroniem-onderzoek, in het Kobalt-onderzoek (naar de Limburgse Nomads) en ten tijde van het politieonderzoek naar de liquidatie van de Haarlemse Hells Angel Rob Schilder, in december 2010.
In dat laatste geval zou Van den Heuvel hebben gezegd dat er arrestaties op handen van waren van Hells Angel Harry Stoeltie en van Donald G. (die zijn in oktober 2011 aangehouden). Iedere keer zou hij aan betrokkenen een exclusief interview hebben gevraagd. Rini Scholten is volgens Meijering bereid persoonlijk naar de getuigenbank te komen om hierover te komen vertellen.
Volgens Nico Meijering had Dino Soerel een vergelijkbare ervaring met Van den Heuvel. Diens toenmalige advocaat Bram Moszkowicz werd eind 2006 benaderd door Van den Heuvel. Van den Heuvel zou hem hebben verteld dat hij zou worden aangehouden in de drugszaak Zuil.
Hij zou Soerel via Moszkowicz om een interview hebben gevraagd. Soerel vertelde dit al tijdens het Passage-proces maar is ook bereid te getuigen. Van den Heuvel heeft destijds ontkend dat hij politieinformatie aan de advocaat van Soerel of aan Soerel heeft doorgegeven.
Meijering zegt: ‘Er zit een patroon in, en aan de hand van de verklaring van Scholten willen wij dat patroon feitelijk onderbouwen en hardmaken.’
Meijering vroeg het gerechtshof verder om te bevelen een lijst van gebelde nummers van Van den Heuvel toe te voegen aan het dossier. Hij legde de hypothese op tafel dat een oud-plaatsvervangend chef van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) in Amsterdam, Jan van Looijen, de bron van Van den Heuvel zou kunnen zijn geweest.
In 2007 gaf de rechtbank opdracht om deze telefoonlijst in de zaak Kist aan het dossier te voegen maar dat werd toen in een juridische procedure verhinderd. De rechtbank wilde onderzoeken met wie Van den Heuvel binnen de Amsterdamse politie contact had gehad.
Dat is een zaak die zeer gevoelig ligt omdat de anonimiteit van bronnen van journalisten in principe moeten worden gewaarborgd. Een zwaarwegend belang dat in deze zaak tegenover het recht van Jacques K. staat om zich te verdedigen. Meijering wil ook John van den Heuvel als getuige horen.