Oud-officier van justitie krijgt 160 uur taakstraf voor verduistering

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag een voormalig officier van justitie veroordeeld tot 160 uur taakstraf voor verduistering. De Amsterdamse Derk K. (71) betaalde jarenlang privézaken met de bankpas en creditcard van zijn werkgever, de International Association of Prosecutors (IAP). Dat is een wereldwijde organisatie van aanklagers.

K. was tussen december 2011 en juli 2015 vanuit het Openbaar Ministerie gedetacheerd als secretaris-generaal van de IAP. Hij is bekend als advocaat-generaal in het hoger beroep tegen de Hofstadgroep.

Seksclubs

In zijn functie voor de IAP was Derk K. belast met het dagelijkse management en de financiën. In ruim drieënhalf jaar tijd gebruikte hij veelvuldig betaalpassen van zijn werkgever voor privézaken. Zo betaalde hij er bijvoorbeeld een vliegticket en de huur van een auto tijdens zijn vakantie mee, maar ook de huwelijkslunch van zijn dochter en bezoekjes aan een seksclub en een fetisjbar in Kiev en Sofia. Het ging om bedragen van in totaal bijna 12.000 euro.

Chantabel

De rechtbank neemt het K. zeer kwalijk dat hij dit deed als ex-officier van justitie, ex-advocaat-generaal en secretaris-generaal van een internationale organisatie voor officieren van justitie. Dit zijn functies die een hoge mate van integriteit vereisen en gedrag als dit kan zeer schadelijk zijn voor het OM en de IAP. Door niets te melden bij zijn werkgever over de dubieuze betalingen, zorgde hij er bovendien voor dat hij chantabel was.

Zijn handelen getuigt volgens de rechtbank van een lichtzinnige houding ten opzichte van de financiële verantwoording en het toe-eigenen van geld van zijn werkgever. Dit wordt hem aangerekend vanwege zijn ervaring en achtergrond.

Oud delict

Wel houdt de rechtbank rekening met het feit dat het om een oud delict gaat. Ook is meegewogen dat de verdachte inmiddels met pensioen is, dat hij door alle media-aandacht beperkt is in zijn sociale contacten en dat het om een voor de stichting beperkt bedrag ging dat is verduisterd.

Al met al vindt de rechtbank een taakstraf van 180 uur passend.