Oud-RAF-leden mogelijk in Nederland

Drie oud-leden van de Rote Armee Fraktion (RAF) verblijven volgens de politie mogelijk in Nederland. Het zijn Ernst Staub (62, foto links), Danielle Klette (58) en Burkhard Garweg (48). Sinds 1990 zijn zij op de vlucht voor de Duitse politie.

Overvallen

De Duitse politie vermoedt dat de drie zich in Nederland schuilhouden. In de loop der jaren maakte dit trio zich schuldig aan gewelddadige overvallen op supermarkten en geldtransporten, in Duitsland, niet ver van de Nederlandse grens.

Krant

Danielle Klette

De politie denkt dat de drie de overvallen pleegden om aan contant geld te komen om in hun levensonderhoud te voorzien. Na hun laatste overval (op 25 juni 2016 in Cremlingen, nabij Hannover) gingen de drie er vandoor in een grijze Ford Mondeo. Deze auto werd op zo’n tien kilometer van Cremlingen gevonden. In auto lag een stukje van een Nederlandse krant. Dat leidt de politie naar de gedachte dat zij zich in ons land schuilhouden.

Vuurwapengevaarlijk

Een jaar geleden rapporteerde de politie ook al dat het drietal zich in Nederland zou bevinden.

De politie waarschuwt dat het drietal extreem vuurwapengevaarlijk is. De Rote Armee Fraktion ontstond in de jaren zeventig als linkse stadsguerilla-groep, en werd aanvankelijk Baader-Meinhof-groep genoemd. Ulrike Meinhof en Andreas Baader waren de eerste van tientallen leden die werden aangehouden en berecht, voor overvallen en ontvoeringen. Meinhof en Baader pleegden zelfmoord in de gevangenis, net als enkele anderen.

Burkhard Garweg