Oud-verdachte aanslag Waalre wil hoge vergoeding

De Eindhovenaar die heeft vastgezeten op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in 2012 wil een schadevergoeding van bijna 18.000 euro. De man werd twee jaar van de brandstichting verdacht, en zat daarvoor ruim een maand vast. Afgelopen juni werd besloten de zaak tegen de man op te geven.

Normaal gesproken wordt er 105 euro per dag uitgekeerd aan wie onterecht heeft vastgezeten. Dat wil zeggen dat de 51-jarige man 3570 euro zou krijgen voor de 34 dagen die hij heeft vastgezeten. Maar advocaat Peter van de Laar vindt dat bedrag veel te laag.

Reputatieschade

De voormalige verdachte zat al die tijd in beperkingen, en mocht geen bezoek ontvangen, medegevangenen spreken of gebruik maken van radio, tv, internet of andere media. Daarnaast heeft de man volgens advocaat Van de Laar ernstige reputatieschade opgelopen. Het bedrag zou daarom bijna vijf keer zo hoog moeten zijn dan de som die normaal gesproken wordt uitgekeerd.

Auto met jerrycans

De man werd op 23 april 2013 opgepakt. In de weken daarvoor werden al twee andere hoofdverdachten gearresteerd op de woonwagenkampen in Sint-Miechelsgestel en op het Eindhovense Orgelplein. De drie werden in de dagen voor de aanslag gezien met een auto waarin gevulde jerrycans stonden. De drie werden, net als twee andere verdachten, wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Het gemeentehuis in Waalre werd in de nacht van 17 op 18 juli 2012 in brand gestoken. Twee gestolen auto’s ramden de voor- en achterkant, waarna er brand uitbrak.