Overval Frans Meijer: ‘Een slechte B-film’

Vrijdag hoorden oud Heineken-ontvoerder Frans Meijer (1953) en zijn zoon Rudi (foto) respectievelijk 3 jaar en 1,5 cel tegen zich eisen. Ze worden verdacht van het plan om een geldwagen te overvallen. Voor de zoon van Jan Boellaard, ook oud Heineken-ontvoerder, vroeg het Openbaar Ministerie vrijspraak.

Bij de inhoudelijke zitting vrijdag in de rechtbank van Amsterdam kwamen verschillende details naar buiten over de voorgenomen overval in de Van Hogendorpstraat in Amsterdam, waarbij Meijer neergeschoten werd.

Primera

Volgens het OM wilden Meijer en zijn zoon een geldwagen overvallen die een vestiging van de Primera in de Staatsliedenbuurt wilde bevoorraden. Ze droegen kogelvrije vesten, plaksnorren en waren in het bezit van een jammer (een apparaat om communicatie te verstoren). Toen een motoragent die voorbijreed zich in de richting van Frans Meijer bewoog, haalde de laatste een vuurwapen uit zijn schoudertas. De agent had het idee dat Meijer de politieman wilde afschrikken. Dat gebeurde niet: de agent vuurde zo’n 6 kogels af op Meijer, die 3 keer werd geraakt en werd aangehouden.

Kist met hengsels

Kort daarop werd ook Rudi opgepakt. De politie ontdekte ook een geprepareerde kist met hengsels, waarschijnlijk bedoeld om het geld in te stoppen. Door de draagriemen kon de kist door een motorrijder makkelijk worden meegenomen. De bedoeling was dat Rudi met een rode motorfiets zou gaan rijden, na de overval, aldus het OM.

B-film

De officier van justitie sprak vanwege het gebruik van onder andere de plaksnorren van een slechte B-film. Meijer en zijn zoon zagen er door de kogelvrije vesten ook als dikkerds uit. De twee droegen ook helmen en een van hen was verkleed als postbesteller.

Afgeluisterde gesprekken

Uit afgeluisterde gesprekken in de gevangenis tussen Frans Meijer en zijn ex en Jan Boellaard die op bezoek waren, is gebleken dat het gezelschap verwacht dat Meijer 2 jaar zal krijgen. Ze denken dat Rudi en de zoon van Jan Boellaard vrijspraak krijgen. Uitspraak is over 2 weken.

(Dit bericht is gemaakt op basis van tweets van verschillende verslaggevers in de rechtszaal.)