‘Overval op waardetransport was inside job’

De officier van justitie in Amsterdam heeft voor de rechtbank dinsdag tot zes jaar en twee maanden cel geëist tegen verdachten van een overval op een waardetransport in 2016. Daarbij werden dure horloges van merken als Cartier en Montblanc buitgemaakt.

Complot

De totale buit werd geschat op ruim 300 duizend euro.

De lading werd op 15 december 2016 vervoerd in een gewone witte bestelbus en reed een afwijkende route. Tijdens het onderzoek van de politie werd volgens justitie duidelijk dat de chauffeur (28) van het busje in het complot met de overvallers zat.

Amstelveenseweg

De bestelauto werd na de overval in brandgestoken op de Riekerweg, tussen de A4 en de Nieuwe Meer, even ten zuiden van de bebouwde kom van Amsterdam. Bij de auto stonden twee mannen die de politie vertelden dat zij waren overvallen op de Amstelveenseweg. De bijrijder van het busje was bedreigd met ‘iets dat op een vuurwapen’ leek. Ze zouden minimaal 25 minuten zijn vastgezet. Op de Riekerweg staken de overvallers de bus in brand terwijl hij en de bestuurder nog in het busje zaten.

Neef

Kort na de start van het onderzoek kwam bij de politie een naam van een mogelijk betrokkene binnen. Deze man (28) bleek te linken aan een persoon (31) die de neef van de bestuurder van het busje is. Daarna volgden aanhoudingen en een doorzoeking van een woning in een ander onderzoek, na een incident in de Arthur van Schendelstraat in Amsterdam.

Vingerafdrukken

Tijdens de doorzoeking werden lege Cartier dozen en echtheidscertifcaten gevonden. Na verificatie van de serienummers kon een link worden gelegd met de overval op 15 december. Op goederen die werden aangetroffen in de woning, vond de politie vingerafdrukken. Zo is een aantal verdachten, in combinatie met andere onderzoeksresultaten, in beeld gekomen. Eén verdachte kwam in beeld op basis van telefoontaps.

Geseponeerd

In totaal zijn negen verdachten aangehouden in deze zaak. De zaak tegen één verdachte, van heling, is in september 2017 geseponeerd. Geen van de acht verdachten zit nog in voorlopige hechtenis.

Tegen zeven verdachten eiste de officier van justitie gevangenisstraffen tot 74 maanden. De bestuurder van het bestelbusje moet volgens de officier van justitie tot zes jaar celstraf worden veroordeeld, net zoals twee medeverdachten (29 en 30). De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd vier van de zeven verdachten, waaronder de bestuurder van het busje, weer in hechtenis te nemen bij de uitspraak. Eén verdachte staat maandag 4 februari op zitting.

Geëmigreerd

De bijrijder van het busje is inmiddels geëmigreerd. Hij heeft nog steeds last van de gebeurtenis. Volgens de officier van justitie is hij nog heel angstig en ‘wantrouwend ten opzichte van vreemden’. Door zijn angst leiden hij en zijn gezin een teruggetrokken leven.

De rechtbank doet op 7 maart uitspraak.