Paarlberg bijt van zich af

Aan de Amsterdamse Prinsengracht is vandaag het hoger beroep verder gegaan in de strafzaak tegen vastgoedmiljonair Jan Dirk Paarlberg. Paarlberg kon zijn irritatie over de vraagstelling van advocaat-generaal Koos Plooij nauwelijk onderdrukken. ‘U lijkt inspecteur Clouseau wel’, beet hij hem toe. Crimesite doet verslag.

 

 

De zaak draait om een aantal strafbare feiten waarvoor Paarlberg in eerste aanleg tot 4,5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Vandaag ging het om een reeks verbouwingen aan panden waarvoor valse of dubbele facturen waren gemaakt en waarvoor omzetbelasting werd teruggevorderd van de fiscus. Bij zes panden zouden telkens verbouwingen zijn geweest waarvoor onjuiste BTW-aangifte werd gedaan en zou een vervalste administratie ter beschikking zijn gesteld aan de Belastingdienst.

 

Zo zijn de schilders van het woonhuis van Paarlberg in Londen doorberekend aan Bolenstein bv voor een bedrag van ongeveer 35.000 euro. De BTW in deze nota is dus ten onrechte teruggevorderd.

Het verblijf in Londen van de schilders en de materiaalkosten werden wel door Paarlberg privé betaald. Aangezien dezelfde schilders in dezelfde periode ook werkzaamheden verrichtten in Bolenstein kon, zegt Paarlberg, hij niet zien dat in de facturering aan Bolenstein ook uren zaten voor werkzaamheden in Londen.

Justitie houdt Paarlberg persoonlijk verantwoordelijk voor het maken van de onjuiste facturen en probeerde aan te tonen dat hij actief opdracht heeft gegeven tot het opstellen ervan. De advocaten van Paarlberg zijn het niet eens met die visie. Het imperium van Paarlberg deed zaken in een groot deel van de wereld. Paarlberg zelf bemoeide zich in vrijwel alle vennootschappen niet tot nauwelijks met de dagelijkse leiding. Hij was nergens directeur en bewoog zich niet op de werkvloer. Paarlberg stelde dat hij het betalen van facturen overliet aan zijn administratie en aan de directeur van één van zijn bedrijven, David Beesemer. Die liet zijn prive-huis aan de Apllollaan voor een miljoen euro verbouwen en de rekening door het Paarlberg-bedrijf betalen. Ook een gevalletje onjuiste facturering dus.

Hoe die valse facturen tot stand waren gekomen en door wie ze waren opgesteld, zei  Paarlberg telkenmale ‘zich niet te kunnen herinneren’ of ‘het niet te weten’. Advocaat-generaal Koos Plooij probeerde te helpen door enkele namen te suggeren van medewerkers die het misschien geweest zouden kunnen zijn. “U bent nu een beetje aan het gissen en speculeren. U lijkt inspecteur Clouseau wel”, aldus een geirriteerde Paarlberg.  

Donderdag gaat de zaak verder met de zwaarste beschuldiging tegen Paarlberg: die van witwassen van geld dat Willem Holleeder afperste van Willem Endstra. De rechtbank achtte die feiten bewezen. De vraag is of de verdediging van Paarlberg nieuwe verklaringen kan aanvoeren die de verdenking bij het hof kunnen wegnemen.