Paarlberg en Erkamps in Panama-papers

In de Panama-papers zijn enkele bekende namen uit het criminele milieu opgedoken. Jan Dirk Paarlberg, veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en het betalen van 25 miljoen aan de Staat. En Martin Erkamps, de ‘vijfde Heineken-ontvoerder’. De advocaat van Paarlberg ontkent overigens dat zijn client via het in opspraak geraakte Panamese trustkantoor zaken deed.

Paarlberg werd in 2010 veroordeeld voor het witwassen van €17 miljoen die Willem Holleeder had afgeperst van Willem Endstra. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan oplichting en valsheid in geschrifte. Paarlberg bleef lang op vrije voeten, tijdens de beroepsprocedures die hij instelde, maar werd in 2014 door Justitie opgehaald in Zuid-Frankrijk en in de Scheveningse gevangenis gezet.

Londen

In de Panama-papers duikt hij op als verkoper van het huurrecht voor een pand in Londen, aan een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden. De verkoopprijs bedraagt £2,1 mln. De verkoop is volgens het FD “saillant” omdat die plaatsvond aan het eind van een periode waarin Paarlberg opmerkelijk veel Nederlands vastgoed van de hand deed. Vanaf juni 2004, toen het Openbaar Ministerie bekend maakte hem te gaan vervolgen, tot januari 2009 verkocht Paarlberg voor €283 mln aan onroerend goed in Nederland, volgens de krant.

Reactie

Het is overigens maar zeer de vraag of de transactie die via Panama liep als illegaal bestempeld kan worden. De scheidslijn tussen belastingontwijking (legaal) en belastingontduiking (illegaal) is vaak lastig te trekken. Bovendien was niet Paarlberg, maar de koper van het huurrecht klant bij Mossack Fonseca, het beruchte trustkantoor waarvandaan de Panama-papers lekten. Paarlberg’s advocaat Frans Sijbers zegt desgevraagd tegen Crimesite: “Paarlberg heeft iets verkocht aan een bedrijf dat kennelijk client was van Mossack Fonseca. Maar Paarlberg zelf was daar geen klant. Dus die relatie die wordt gelegd in het Financieel Dagblad is er niet.” Of Paarlberg wel via andere vennootschappen op Panama zaken deed, wil Sijbers niet zeggen: “Ik ga u niet de hele structuur van de vennootschappen van Paarlberg vertellen”.

Erkamps

Martin Erkamps (53), de halfbroer van Cor van Hout, verleende hand- en spandiensten bij de Heineken-ontvoering. Later werd hij nog veroordeeld in een hasj-zaak. Inmiddels woont hij al weer sinds 2007 in Panama. Daar raakte hij betrokken bij een vastgoedproject dat nu in de Panama-papers opduikt. Erkamps blijkt in maart 2007 eigenaar was van Construcciones y Edificaciones Organizadas. Deze Panamese vennootschap had 26 hectare grond in Panama in handen. Een deel daarvan, waarop een villa moet verrijzen, moest voor een kleine 100.000 US dollar worden overgedragen aan een Amerikaanse zakenman. De villa is onderdeel van een bungalowpark in Las Tablas, het Benidorm van Panama. In maart 2008 meldde Panamese media dat Erkamps werd aangeklaagd omdat hij zijn verplichtingen rond M&M Garden View niet zou nakomen.

Openbaar

De Panama-papers worden maandagavond deels openbaar. De gelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca kan dan door iedereen worden doorzocht via deze website.

Zie ook:

Huis Erkamps te koop

Paarlberg: verhaal is ‘lariekoek’

‘Nederland wil Zwitsers geld Paarlberg innen’

Paarlberg uit de gevangenis om ziekte