Parkbeheerster bouwde huizen nooit

Ouderen die voor tonnen hebben geïnvesteerd in een huis aan de Spaanse costa, hebben daarvoor nooit een huis teruggekregen. De voornamelijk Engelse gedupeerden willen nu dat Jane L., die het bouwproject organiseerde, wordt opgepakt nu ze is opgedoken als beheerder van een vakantiepark in Berkhout, in Noord-Holland.

Dat schrijven de HDC-kranten. Vijf bejaarde echtparen beschuldigen L. en haar echtgenoot van oplichterij. Ze zou zijn vertrokken naar Finland toen ze het geld binnen had.

Enkele huizen zouden wel zijn gebouwd, maar daarop is juridisch beslag gelegd en die zijn later afgebroken. De eigenaars zijn daardoor hun geld kwijt.

Verhuisd naar caravan

Een van de gedupeerden, de 78-jarige Diana Lindsay-Vosper, zegt in de kranten dat ze in totaal een 2,5 ton is kwijtgeraakt aan het project en juridische kosten. Een ander echtpaar verloor bijna een ton.  Een van de stellen moest zelfs naar een caravan verhuizen en zitten financieel aan de grond.

'We kochten een hut om mee te beginnen en vervolgens zou Jane dan een houten villa bouwen', vertelt Lindsay-Vosper. 'Ze moesten een deel van het geld vooraf hebben, 47.000 euro. Het hout was al onderweg, zeiden ze. Het hout was onderweg, zeiden ze. We gingen elke week vragen of het bouwpakket er al was, maar telkens kwamen ze met excuses. Daarna verdwenen ze gewoon.'

Trage rechtbank

Het echtpaar heeft geprobeerd om via de rechter hun gelijk te halen, maar dat leverde niets op. 'Het Spaanse rechtssysteem is heel traag en dit stond niet hoog op de prioriteitenlijst. Er kwam een paar keer een nieuwe rechter en dan lag de zaak weer stil.' Het stel zegt duizenden euro's te hebben betaald aan advocaten en de rechtbank.

L. woont op het park dat ze beheert, maar wil niet reageren op de beschuldigingen. Haar advocaat heeft in een schriftelijke reactie aan de kranten laten weten dat de vakantiewoningen 'in hun herinnering' wel zijn geleverd.

Ook zoons vertrokken

'Mocht er desondanks een woning (of woningen) niet geleverd zijn, dan heeft dat te maken met een discussie over de bouwvergunning', staat in de verklaring.  'Bij hun vertrek naar Finland hebben de heer en mevrouw L. de bedrijfsvoering overgedragen aan hun zonen. Daarbij is bij de klantenkring het adres te Finland achtergelaten.'

De opgelichte echtparen zeggen dat zij helemaal geen adres hebben gekregen. Daarnaast zouden de zonen niet genoeg middelen hebben om de zaak weer recht te trekken. Ook zij zijn inmiddels verdwenen.