“Paul”: Dubbelspel in de cocaïnemaffia

De 51-jarige Amsterdammer werkte voor de Colombiaanse drugskartels, maar ook voor de Amerikaanse drugsbestrijders van de DEA. Hij woonde in Barranquilla (Colombia) en Spanje. De DEA noemde hem Cornel de Jaeger. In Nederland kennen misdaadvolgers hem vooral als “Paul”, de mysterieuze man in de zaak van de corrupte douanier Gerrit G. 

In de NRC geeft Paul een interview over zijn carrière in de misdaad en zijn problemen met justitie in Nederland.

Expeditiebedrijf

In 1999 leert Paul in Amsterdam een Colombiaanse kennen. Samen met haar vertrekt hij naar het Zuid-Amerikaanse land. Via de familie van zijn vriendin maakt hij kennis met cocaïnehandelaren en -producenten. Omdat Paul jarenlang bij een expeditiebedrijf op Schiphol heeft gewerkt, beschikt hij voor de cokehandelaren over waardevolle kennis over import en export.

Spanje

Nadat zijn relatie met de Colombiaanse is gestrand vertrekt Paul naar Spanje. Vanuit daar blijft hij contacten onderhouden met de Colombiaanse cocaïnemaffia. Kennissen die contact willen met Colombianen in de cocaïnehandel, voorziet hij van informatie. ‘Ik was een soort makelaar en kreeg voor mijn diensten een commissie’, vertelt hij tegen de NRC.

TCI

In 2006 legt hij contact met de Nederlandse TCI (Team Criminele Inlichtingen) nadat een drugsdeal is misgelopen en hij zich bedreigd voelt. Praten met de politie wordt in het milieu als een doodzonde gezien, maar Paul is er luchtig over: ‘Handel is handel, of het nou over elektronica, cocaïne of informatie gaat.’

Amerikanen

Vier jaar later gaat hij voor de Amerikanen werken. De DEA regelt een verblijfsvergunning voor hem in Spanje en geeft hem de naam Cornel de Jaeger. De Amerikanen vergoeden zijn onkosten en hij krijgt tipgeld als door zijn informatie drugs van de straat worden gehaald. ‘Ik kreeg van de DEA een bedrag per kilo gepakte cocaïne. Samen met die onkostenvergoeding en mijn werk voor het kartel kon ik daar goed van leven.’ Paul vertelt zijn oude contacten in het Colombiaanse milieu dat hij ook voor de DEA werkt. Die vinden dat prima, zegt Paul. ‘Ook drugssmokkelaars kunnen daar beter van worden, als ze bijvoorbeeld concurrenten dwars willen zitten’, aldus de krant.

Wim Ken Aalten

Via de DEA komt Paul ook in contact met Wim Ken Aalten, die in het ziekenhuis ligt, nadat hij een aanslag in Colombia ternauwernood heeft overleefd. Volgens Aalten zit René F. achter de poging hem te liquideren. Aalten kreeg nog enkele miljoenen van F. Vervolgens zoekt Paul contact met René F., ‘omdat er nog een hoop cocaïne voor F. en zijn vrienden in de pijplijn naar Nederland zat. En mijn bazen hadden nog geld tegoed van Wim Ken Aalten. Dat wilden ze nu van René F. hebben.’

Twee doden

Nadat er in de groep criminelen rond René F. ruzie is ontstaan, vallen er twee doden: Rinus Moerer en Rob Zweekhorst. De laatste is een onschuldige burger. Hij heeft de pech dat hij lijkt op het eigenlijke doelwit: Dennis van den Berg. In het onderzoek naar de moorden stuit de politie op een verband met het onderzoek naar de corrupte Rotterdamse douanier Gerrit G. Bij diens aanhouding, voorjaar 2015, wordt in zijn woning ruim 1 miljoen euro cash gevonden in een boodschappentas.

Onbetrouwbaar

In de strafzaak tegen Gerrit G. lekken geluidsopnames uit,  Crimesite publiceerde delen eruit (hier en hier). De opnames zijn door Paul gemaakt, op verzoek van de TCI. Als de advocaten van de verdachten in de Douane-zaak vragen om Paul te horen, wordt dat afgewezen door de rechtbank, omdat hij onbetrouwbaar zou zijn. Dat steekt hem, zo laat hij aan de NRC weten: ‘Als justitie en politie je informatie kunnen gebruiken, hoor je niemand over betrouwbaarheid. Maar als jouw verhaal niet goed uitkomt, ben je in een keer onbetrouwbaar.’

Martin Kok

Paul: ‘Ik heb voor zijn dood veel contact gehad met Kok, onder andere over de zaak rond de douanier. Op mijn verzoek gaf een tussenpersoon Kok, op de dag van zijn dood, een usb-stick met informatie over die zaak. Toen dat uitkwam, ben ik gevraagd naar Nederland te komen om daarover te getuigen.’ Dat loopt toch mis: ‘Uiteindelijk ging alles niet door omdat ze mijn veiligheid niet konden garanderen.’

Herseninfarct

Paul, alias Cornel, is inmiddels in Nederland. Hij hoopt bij het hoger beroep in de Douane-zaak te kunnen getuigen. In zijn hotel kreeg hij een herseninfarct. Hij lag drie weken onder een andere naam in het ziekenhuis. Inmiddels is hij vrijwel hersteld.

Paul werd een jaar geleden ook al geïnterviewd door misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink. Die heeft het interview in Colombia ook vastgelegd op film.

Lees hier alles over de spelers in het Douane-dossier: Wie is wie in het Douane-dossier?

En ook:

Langzamerhand komen de geheimen naar boven (1)

Langzamerhand komen de geheimen naar boven (2)