‘PC’s kunnen meer zeggen over dood Nathalie’

Dennis V., die donderdag 25 jaar wordt, blijft erbij dat hij onschuldig vastzit voor doodslag op zijn 23-jarige ex-vriendin Nathalie Wijnreder uit Almelo. 'Ik ben onschuldig', zei V. woensdag nogmaals tijdens een regiezitting in hoger beroep voor het gerechtshof in Arnhem. Zijn advocaat, John Peters, heeft nog veel onderzoekswensen. Onder meer over de computers van twee vrouwen. 'Ik ben ervan overtuigd dat de inhoud van die computers meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de dood van Nathalie', aldus Peters.

Door @Michael de Hoogh

Nathalie Weinreder (23) is in de nacht van 10 op 11 december 2010 in haar woning in Almelo om het leven gebracht. Dennis V. is in eerste aanleg door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot negen jaar cel en tbs voor doodslag, maar hij zegt nog altijd onschuldig te zijn.

Andere verdachte

John Peters, advocaat van Dennis V., vroeg zich openlijk af waarom politie en justitie niet verder onderzoek hebben gedaan naar een potentiële verdachte. De onderzoekswensen die Peters woensdag deed, hebben ook betrekking op die man, die wel is gehoord als getuige. Volgens de verdediging kloppen de verklaringen van de man niet. Die man, ene Frank, zou ook op een of andere manier een relatie hebben gehad met het slachtoffer.

Rapportage

Opmerkelijk in deze zaak is dat V. ook is veroordeeld tot de maatregel tbs terwijl er geen rapportage in het dossier zit. Advocaat Peters heeft daarom zelf een forensisch psychiater een rapport laten opstellen over V. Mogelijk wordt V. naar aanleiding van dat rapport nog onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Daar moet het hof nog over beslissen.

Irritatie

Verder neemt het hof over twee weken een beslissing over de andere onderzoekswensen van de verdediging. Volgens de Advocaat Generaal (AG), die woensdag zeer geïrriteerd overkwam, hebben die onderzoeken allemaal weinig zin. Peters: 'Ik begrijp de irritatie niet van de AG. Ik wil gewoon de waarheid boven tafel krijgen. Mijn cliënt zit al drie jaar onschuldig vast.'

De AG meldde voor de zitting nog aan ondergetekende dat de familie van de verdachte contact heeft gezocht met de bewaking van de PI waar verdachte zit om aan gegevens van medegedetineerden te komen. Mogelijk om hen iets in te fluisteren. Merkwaardige opmerking van de AG, waar ze blijkbaar iets mee wilt suggereren. Tijdens de zitting werd hier niets over gezegd.

Belastend, ontlastend

Peters wil onder meer onderzoek doen naar de harde schijven van de computers van twee vrouwen, bekenden van Nathalie. Daaruit zou moeten blijken dat er kort voor de dood van Nathalie contact is geweest tussen die Frank en het slachtoffer. 'Ik wil niet in de richting van deze man wijzen, maar wat voor de één belastend is, kan voor de ander ontlastend zijn', aldus Peters voor het hof in Arnhem.

Inhoudelijke behandeling van de zaak is mogelijk pas in het voorjaar van 2014.