‘Pentito’ Antonio Iovine zorgt voor opschudding

Nadat hij veertien jaar op de vlucht is geweest, werd Antonio Iovine in 2010 opgepakt. Hij was een van de machtigste mannen binnen de Camorra en stond mede aan het hoofd van de clan van Casalesi. Eind mei van dit jaar tijdens zijn gevangenschap besluit hij om spijtoptant (in het Italiaans pentito) te worden. Zijn bekentenissen en verklaringen zorgen de afgelopen weken voor een schok in de boven- en onderwereld.

Clan van Casalesi

Iovine werd opgepakt in een huis in Casal Di Principe in de provincie Caserta. Casal di Principe vormt de thuisbasis van een van de meest gevreesde misdaadorganisaties van Italië. Rondom Napels wordt de maffia Camorra, de clan uit Casal Di Principe heten de Casalesi. Er heerst een soort van wettenloosheid waar de politie het niet voor het zeggen heeft maar de clan.

De clan wordt gevreesd door haar meedogenloze manier van handelen. Ze deinst niet terug voor brandstichting of moord. De grootste inkomsten komen uit de handel in drugs, afpersing, gokken, prostitutie en het illegaal dumpen van vuilnis en industrieel afval.

Gomorra

Voor fervente lezers en filmkijkers komen de namen bekend voor want het boek ‘Gomorra’ van de schrijver Roberto Saviano en ook de gelijknamige film gaan over deze clan en hoe het is om op te groeien en te leven in de omstandigheden zoals in Casal Di Principe. Na het uitkomen van het boek in  2005 is Saviano zijn leven niet meer zeker. De clan van de Casalesi krijgt de opdracht om hem uit de weg te ruimen. Sindsdien zijn er verschillende plannen gesmeed en pogingen ondernomen om hem uit de weg te ruimen. Hij wordt nog altijd beveiligd door de politie.

Spartacus-zaak

Onder de naam ‘Spartacus’ is er door de Italiaanse justitie een immens onderzoek naar de groep gedaan. Zo’n 1300 personen zijn onderzocht en 500 getuigen hebben tijdens de rechtszaak in de getuigenbank gezeten. Tijdens de rechtszaak stonden 36 leden van de clan te recht. De zaak heeft tien jaar geduurd en tijdens de zaak zijn vijf personen er iets mee te maken hadden vermoord. Ook hebben een rechter en twee journalisten doodsbedreigingen gekregen.

De uitspraak kwam op 19 juni 2008, alle verdachten werden schuldig bevonden en 16 van hen worden tot levenslang veroordeeld. Waaronder: Francesco Schiavone, Antonio Iovine, Michele Zagaria en Francesco Bidognetti. Een deel van de verdachten wordt bij verstek veroordeeld. Onder wie Antonio Iovine.

Uniek

Het is uniek dat het gelukt is om een belangrijk persoon als Iovine, die gezien wordt als de ‘minister van Economische Zaken van de clan, te draaien. Saviano reageerde er verheugd op: ‘Hij is iemand die alles weet. Daardoor kan nu alles veranderen. De aarde schudt onder de voeten van mensen in de zakenwereld en in de politiek. De bedrijven groot en klein die ontstaan zijn en floreerde door het geld van Iovine, moeten zich voelen alsof ze in een kamer zitten waarbij de muren op hen afkomen.’ Iovine zelf liet terloops in een verklaring weten dat hij met het oog op de toekomst deze beslissing had genomen. ‘Ik ben begonnen mijn medewerking te verlenen aan justitie om een betere toekomst voor mijzelf te creëren en mijn leven compleet om te draaien.’

Vuilniscrisis

Een van de zaken waar Iovine het eerste over verklaard is hoe de hele vuilniscrisis in elkaar stak. In en om Napels werd afval gedumpt als een soort pressiemiddel en even later werd het weer opgeruimd om niet veel later ergens anders in de stad weer op te duiken. Volgens Iovine waren ondernemers, criminelen en politici bij de hele gang van zaken betrokken. Hij noemt alle namen en beschrijft precies hoe het werkte.

Corrupte politici

De spijtoptant laat in een andere verklaring weten dat de Camorra nooit zo had kunnen groeien en gedijen zonder de hulp van corrupte politici. Het maakte niet uit of het nu rechtse of linkse politici waren, ze werkten allemaal mee. ‘Het maakte niet uit welke politieke kleur een burgemeester had want het systeem werkte –en werkt nu nog steeds- op dezelfde manier. Mij maakte het nooit uit wie zich verkiesbaar stelde als nieuwe burgemeester want wie er ook won, ze maakte automatisch deel uit van het systeem dat wij runden. Er was namelijk geld voor iedereen in dit compleet corrupte systeem.’

Tel kwijt

In een van de verhoren vertelt Iovine dat hij inmiddels de tel kwijt is hoeveel mensen hij heeft omgelegd. ‘Ik heb zoveel moorden gepleegd, ik kan ze mij niet allemaal meer herinneren.’ Naar eigen zeggen heeft hij voor de eerste keer iemand vermoord op 20-jarige leeftijd. Hij zegt in 1984 Ciro Nuvoletta om het leven te hebben gebracht. Nuvoletta is de broer van een baas van een rivaliserende organisatie.

Dat is ook de dag dat hij officieel ingewijd wordt in de clan van Casalesi. Dit ging op de traditionele manier door middel van het ritueel laten vloeien van zijn eigen bloed en het zweren van een eed ten aanzien van twee bazen nooit de clan te verraden.

Vrijspraak

Iovine laat in een rechtszaak die te maken hebben met de bedreigingen aan het adres van Roberto Saviano weten dat de corruptie reikte tot aan het Hof van Napels. Hij stelt dat advocaat Michele Santonastaso voor 250.000 euro vrijspraak in zaken zou kunnen kopen. In andere zaken zou Santonastaso met het geld rechters op hebben gekocht en zo vrijspraak voor zijn cliënten hebben geregeld.

Zakgeld                                                 

Een ander interessant detail dat aan het licht is gekomen, is dat Iovine in de 10 jaar die hij op de vlucht was, maandelijks 100.000 euro kreeg. Hiervan moest hijzelf rond zien te komen én de 10 mensen betalen die 24/7 zorgden dat hij niet gepakt werd.