Slachtoffer Rotterdam droeg vuurwapen

De oorzaak van de liquidatie van de 32-jarige Pepijn van der Velden ligt mogelijk in door hem opgebouwde schulden of in de drugshandel. Dat maakte de politie bekend in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. 

Van der Velden, die oorspronkelijk uit Valkenswaard kwam, werd op donderdagavond 14 februari 2013 om 23.45 gevonden in zijn groene Daihatsu Grand Move op de kruising tussen de Aalbes en de President Wilsonweg in Rotterdam Ommoord. Hij bleek te zijn doodgeschoten, zelf had hij ook een vuurwapen bij zich.

Het Team Grootschalige Opsporing heeft vele buurtbewoners, passanten en andere getuigen gesproken. Volgens de politie heeft dit al waardevolle informatie voor het onderzoek opgeleverd. Vorige week heeft de politie flyers met een getuigenoproep verspreid bij sportscholen in Dordrecht en Schiedam. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Pepijn daar met regelmaat kwam. 

Vuurwapen

Op donderdagavond 14 februari brengt hij zijn laatste uren door bij zijn moeder in Valkenswaard. Uit het politieonderzoek blijkt dat Pepijn die avond om ongeveer 23.00 uur op de ring van Rotterdam rijdt. Wat Pepijn een half uur later op de hoek van de Aalbes en de President Wilsonweg deed is niet duidelijk. Het Het is niet zeker of hij op de hoek van de Aalbes en de President Wilsonweg werd opgewacht door een of meerdere personen en werd doodgeschoten. Het lijkt er wel op dat hij volkomen is verrast door de schutter en waarschijnlijk het gevaar niet heeft zien aankomen. Hij had niet de tijd om het vuurwapen te pakken dat hij volgens de politie altijd op zak had.

Hij was vader van drie jonge kinderen, van 7, van 5 en een zoontje van nog maar 2, uit twee relaties. Maar tegelijk is het duidelijk dat Van der Velden met duistere zaken bezig was. Zo is niet helemaal duidelijk waar hij precies woonde. Hij stond bij de burgerlijke stand ingeschreven als geëmigreerd en had in Nederland geen vaste woon of verblijfplaats. Hij verbleef op meerdere adressen in Nederland en in België. Hij sliep dan bij verschillende vriendinnen of soms bij zijn moeder in Valkenswaard.

Schulden

Hij had een paar jaar geleden voor het laatst een vaste baan en duikt op diverse politiedossiers, aldus de politie. Officieel is hij een paar keer met politie en justitie in aanraking geweest. In 2010 had hij een pand op zijn naam staan waar een wietplantage is aangetroffen. Eind vorig jaar is hij op heterdaad betrapt tijdens het transport van duizenden flessen illegaal gestookte wodka, waar hij voor vast heeft gezeten. 

Van de Velde zat in de schulden. In het verleden reed hij rond in een geleende Audi en ook leaste hij vooral dure auto’s, zonder ervoor te betalen. Hij stapelde volgens de politie schuld op schuld. In de weken voor zijn dood reed hij in de groene Daihatsu Grand Move van zijn moeder.

Uit het politieonderzoek komt naar voren dat Van de Velde diep in de zware criminaliteit zat en ook bezig was met drugshandel. De politie houd er ernstig rekening mee dat zijn dood daar ook mee te maken heeft en dat de moord dus een afrekening is geweest. Maar de politie weet nog niet genoeg en vraagt aan het publiek meer informatie over de criminele bezigheden van Van de Velde.

Zie Opsporing Verzocht.